Tizenhét létesítmény kommunikációja került veszélybe, miután hazavitt berendezéseket egy légibázis mérnöke

2023. július 30. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

Titkos kormányzati szoftvereket és berendezéseket vitt haza a Tennessee állambeli Arnold légitámaszpont egyik mérnöke, írja a Guardian. Elsőként a Forbes számolt be arról pénteken, hogy a Pentagon és az FBI nyomozni kezdett, miután kaptak egy fülest az Arnold bázisról, miszerint az egyik dolgozó a rádiókommunikációs technológiához szükséges berendezéseket és titkosított dokumentumokat vitt haza. A mérnök nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mivel még nem emeltek vádat ellene.

A füles után a mérnöknél házkutatást tartottak, a Forbes által megszerzett házkutatási feljegyzésekből kiderül, hogy

  • közel 90 ezer dollár (több mint 31 millió forint) értékben foglaltak le ellopott kormányzati eszközöket;
  • találtak egy számítógépet, amin épp egy rádióprogramozó szoftver futott, amely tartalmazza a Tennessee állambeli légitámaszpont teljes kommunikációs rendszerét, valamint USB-lemezeket tele jelszavakkal, rendszerkulcsokkal;
  • valamint a mérnök jogtalanul hozzáfért az amerikai légierő kilenc főparancsnoksága közül az oktatási és kiképzési főparancsnokságának rádiókommunikációs technológiájához, emiatt a Pentagon a légierő további 17 létesítményében indított nyomozást.

A nyomozóknak a mérnök munkatársai arról számoltak be, hogy kollégájuk arrogáns volt, többször helytelenül viselkedett a munkahelyén, szexuális zaklatással is vádolták, rendszeresen hazudott, rádióberendezéseket árult és anyagi gondjai is voltak.

Mindez pár hónappal azután történt, hogy nemzetbiztonsági információ továbbadása és szándékos visszatartása miatt emeltek vádat a 21 éves Jack Teixeira, aki a feltételezések szerint a Nemzeti Gárdának dolgozva szigorúan titkos NATO-dokumentumokat szivárogtatott ki barátainak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!