Rácz András: Megindult az ukrán ellentámadás, de nem biztos, hogy elvezet az áttöréshez

2023. július 27. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Rácz András Oroszország-szakértő Facebookon írt arról, mit lehet eddig tudni az ukrán ellentámadásokról. Szerinte nyílt forrásokból jelenleg megalapozottan annyit lehet mondani, hogy

  • az ukrán és orosz források egyetértenek abban, hogy a korábbinál nagyobb léptékű támadó műveleteket kezdett az ukrán haderő,
  • ukrán részről legalább három zászlóaljnyi erő biztosan részt vesz benne,
  • úgy tűnik, hogy az ukránok elfoglalták a Sztaromajorszke nevű falut és nyomulnak tovább dél, illetve kelet felé,
  • támadó műveletek zajlanak az orihivi irányban is, Robotyne falunál,
  • és súlyos harcok vannak Bahmutnál is.

Óva int azonban mindenkit attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjon le, ugyanis „azt még nem lehet biztosan kijelenteni, hogy az ellentámadásnak ezek a műveletei elvezetnek-e majd a sokak által régóta várt áttöréshez”.

Sőt, még azt sem tudni, valóban ez lehet-e a főcsapás, hiszen „a bevetett három zászlóaljnyi erő körülbelül egy dandárnak felel meg – viszont Ukrajna 20 dandárnyi új erőt állított fel az ellentámadás céljára, és összesen harmincnál több dandárt különítettek el a támadáshoz”. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó egységek az eredetileg ellentámadásra szánt erők töredékét teszik ki.

Azt azonban ő is megjegyzi, hogy „ez a mostani művelet a bevetett ukrán erők számát tekintve nagyobb, mint az ellentámadás kezdete óta eddig bármi”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!