Harmincszorosára emelkedett a cenzúra Oroszországban a háború kezdete óta

2023. július 27. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Citizen Lab megvizsgálta, hogyan változott a cenzúra Oroszország legnagyobb közösségi platformján a háború kezdete óta, írja a The New York Times. A szervezet több mint 300 bírósági végzést elemzett, amelyet az ország egyik legnagyobb közösségi oldala, a Vkontakte ellen állítottak ki, és amelyek fiókok, bejegyzések, videók és egyéb tartalmak eltávolítását követelték.

A háború előtt az orosz kormány átlagosan 50 naponta adott ki eltávolítási végzést a VK-nak. A háború kitörése után ez a szám megugrott, csaknem napi egyszerire módosult, írja a jelentés. A bírósági végzések gyakran független médiaoldalakról származó hírekre irányultak, valamint azokat a bejegyzéseket és fiókokat érintették, amelyek Vlagyimir Putyin orosz elnökkel vagy a háborúval szembeni ellenállást fejeztek ki. A jelentés szerint a kormány kulcsszóblokkolást is alkalmazott a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer kifejezések cenzúrázására.

„Ezek az eredmények (…) arra utalnak, hogy Oroszországnak szigorúan ellenőriznie kell az oroszok hozzáférését az invázióval kapcsolatos információkhoz” – mondta Jeffrey Knockel, a jelentés egyik szerzője.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!