Hiába lángolnak a görög erdők, az Alpokban havazott

2023. július 27. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

Bár szerdán megdőlt a júliusi melegrekord Európában (48,2 fok), az Alpokban más irányt vett az élet, és több mint 10 centi hó esett az este. Fellhornnál 13 centi hó várta a nyári sétára készülő turistákat, akik fel se jutottak volna a hegyre, ha a hatóságok nem takarítják el a havat a pályaudvar és a felvonó elől. A helyzet az ausztriai Kitzsteinhornnál is hasonló volt.

A váratlan hóesést sarki szél szállította a hegyekhez, amit az alacsony nyomású légtömegek löktek fel. Ilyenkor 3000 méter körül szokott havazni, de szerdán már 2000 méter körül havazott – sőt, néhány pehely még 1800 méterig is eljutott.

Nem érdemes azonban készíteni a léceket, mert a következő napokban nagyjából 14 fok lesz, úgyhogy az alacsonyabbra eső hó nem valószínű, hogy sokáig megmarad.

A Síelők.hu azt írja, hogy a Magas-Tátra csúcsai is befehéredtek, a 2634 méteres Lomnici-csúcson szerda délután süllyedt 0 fok alá a hőmérséklet. A lehullott hó mennyisége azonban nem volt jelentős, de arra elég volt, hogy a 2190 méteren található Lomnici-nyerget beporcukrozta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!