Egy Vatikánhoz közeli reneszánsz palota udvara alól került elő Néró színháza

2023. július 26. – 18:53

Egy Vatikánhoz közeli reneszánsz palota udvara alól került elő Néró színháza
Régészek dolgoznak Néró római császár színházának feltárásán Rómában 2023. július 26-án – Fotó: Andrew Medichini / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták a 54 és 68 között uralkodó Néró római császár eddig csak leírásokból ismert színházának maradványait a Vatikán közelében egy reneszánsz palota udvarában – írja az MTI.

A császári teátrum létezéséről eddig csak antik szövegekből, így idősebb Plinius történetíró és filozófus írásaiból lehetett tudni, a helye nem volt ismert. A maradványok a Szent Péter térre vezető széles Conciliazione-sugárúton emelkedő Palazzo della Rovere udvarán folyó ásatások során kerültek elő.

A 2020-ban kezdett ásatásokon felszínre kerültek a félköríves nézőtér részletei, márványoszlopok, aranyozott stukkódíszítések és olyan helyiségek, amelyek valószínűleg a jelmezek és díszletek tárolására szolgáltak.

Fotó: Andrew Medichini / AP / MTI
Fotó: Andrew Medichini / AP / MTI

„Kivételesen jelentős felfedezésről van szó, annak a helynek a megtalálásáról, ahol Néró elpróbálta költeményei előadását és énekperformanszait. Létezését ókori források dokumentálták, de a helyét eddig sosem sikerült megtalálni”

– mondta Daniela Porro római műemlékvédelmi főfelügyelő.

A Rovere-palota a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend székhelye, ám egy nemrég kötött bérleti szerződés alapján a hatalmas épület egy részében hamarosan luxushotelt alakít ki a Four Seasons szállodalánc.

A fallal körülvett udvaron folyó ásatások során felszínre kerültek Agrippina kertjei is, ahol Caligula császár egy nagy cirkuszt építtetett lóversenyek céljára, továbbá középkori termelői és zarándoklati tevékenységek nyomai.

Üvegpoharat mutat egy régész Néró római császár színházának feltárása közben, Rómában 2023. július 26-án – Fotó: Andrew Medichini / AP / MTI
Üvegpoharat mutat egy régész Néró római császár színházának feltárása közben, Rómában 2023. július 26-án – Fotó: Andrew Medichini / AP / MTI

Nagy jelentőségűek a középkori leletek is, mivel ritka bepillantást engednek a Római Birodalomtól a 15. századig tartó római történelem egy meghatározott szakaszába. Ritkaságszámba mennek például a 10. századi színezett üvegkelyhek. Mint Marzia Di Mento, az ásatások vezetője mondta, ebből a korból eddig csak hét ilyen talpas pohár volt ismert, és most egyszerre további hét került elő.

Az olasz műemlékvédelmi illetékesek azt mondták, hogy a mozdítható régiségeket múzeumban helyezik el, a színházépület maradványait azonban a tudományos vizsgálatok után visszatemetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!