Wagner-zsoldos: Mi akadályoztuk meg, hogy a 21 éves orosz katonák elszökjenek

2023. július 24. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott az Euronewsnak egy volt Wagner-zsoldos, aki többek közt azt állítja, hogy civileket sosem bántottak, Bahmutnál pedig azért vették be őket, hogy megakadályozzák az orosz hadsereg tagjaianak szökését.

A neve megváltoztatását kérő férfi szerint azért volt szükség rájuk Bahmutnál, mert a reguláris orosz hadseregben szolgáló katonák fegyelmezetlenek voltak, és hiányzott belőlük a harci kedv. Arról beszélt, hogy gyakorlatilag második vonalként szolgáltak Bahmutnál, hogy az „alig 21 éves kötelező szolgálatot teljesítő katonák” ne vonuljanak vissza. „Motiválatlanok, gyengék, gyakorlatilag az utcán fogdosták össze őket, majd azt mondták nekik: menjetek háborúzni” – mondta. Arról már nem beszélt a Wagner-zsoldos, hogy alkalmaztak-e erőszakot orosz katonák ellen.

A férfi szerint az orosz-ukrán harc egy „testvérháború”:

„Ez a legrosszabb harc, ami lehetséges. Mi, oroszok és ukránok ugyanazt a nyelvet beszéljük. Ugyanúgy gondolkodunk, ugyanúgy cselekszünk. Hasonló gondolkodású embereket ölünk meg.”

Elismerte, hogy annyi a különbség köztük, hogy az ukránok agresszorként tekintenek rájuk, amiben szerinte részben igazuk is van, de ennek részleteibe nem akart belemenni. A visszavonult zsoldos szerint az áll a konfliktus háttérében, hogy az oroszok nem voltak hajlandóak elismerni, hogy Ukrajnának saját identitása, nyelve és kultúrája alakult ki.

Felidézte, hogy megtévesztő kampány zajlott, amikor az invázió korai szakaszában Oroszország majdnem vereséget szenvedett. Állítsa szerint a Wagner hozta vissza az orosz hadsereget a szakadék széléről. A Wagner-zsoldos egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy tisztelője. Azt mondta hogy, káosz volt a Wagner júniusi sikertelen lázadása körül, és ő már haza is tért addigra, amikor mindez történt.

Az Euronews nem tudta független forrásokból ellenőrizni az interjúban elhangzó állítások hitelességét.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!