Greta Thunberget rendőrök vitték el egy tüntetésről, pedig épp előtte ítélték el emiatt

2023. július 24. – 23:18

Greta Thunberget rendőrök vitték el egy tüntetésről, pedig épp előtte ítélték el emiatt
Greta Thunberg svéd klímaaktivistát elviszik a rendőrök, miután részt vett egy újabb klímaakcióban a svédországi Malmöben – Fotó: Andreas Hillergren / Reuters / TT News Agency

Másolás

Vágólapra másolva

Greta Thunberg klímaaktivistát hétfőn erőszakkal távolította el a rendőrség egy tüntetésről a svédországi Malmöben, néhány órával azután, hogy a helyi bíróság pénzbírsággal sújtotta, amiért a múlt hónapban egy hasonló tüntetésen nem engedelmeskedett a rendőrség felszólításának – írja a Reuters.

Thunberg abszurdnak nevezte azt, hogy azok fizetnek, akik a tudományért küzdenek. Az aktivista és a Reclaim the Future csoport június 19-én a malmői kikötőben blokkolták olajszállító teherautók útját. Azért emeltek vádat ellenük, mert a rendőrség felszólítására sem távoztak a helyszínről.

A hétfői ítélethirdetés után Thunberg és más aktivisták visszamentek a malmői kikötőbe, de a rendőrség ismét elvitte őket, mert akadályozták a forgalmat.

Thunberg korábban azt mondta a bíróságnak, hogy tettei indokoltak voltak. „Úgy vélem, hogy olyan vészhelyzetben vagyunk, amely életet, egészséget és vagyont fenyeget” – mondta. A bíróság arra kötelezte Thunberget, hogy fizessen 1500 svéd koronát (nagyjából 50 ezer forint), valamint további 1000 koronát (32 ezer forint) a svédországi bűncselekmények áldozatai számára létrehozott alapba. A bírságot az aktivista bejelentett jövedelmének arányában szabták ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!