Az amerikai külügyminiszter a románnal egyeztetett a Romániához közeli orosz támadás után

2023. július 24. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Luminita Odobescu román külügyminiszterrel „a kollektív biztonságról, Ukrajna és Moldova rendíthetetlen támogatásáról” egyeztetett.

A két külügyminiszter azután beszélt egymással, hogy a román határtól nem messze, Ukrajna egyik Duna-parti kikötőjét támadták az oroszok. A biztonsági kérdések mellett szó volt a globális élelmezésbiztonságról, és a fekete-tengeri biztonságról is tárgyaltak – olvasható Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő közleményében.

A CNN korábbi beszámolója szerint a háború kezdete óta ez lehetett a NATO-határhoz legközelebbi terület, amit orosz támadás ért. Az oroszok az Odessza megyében található dunai kikötővárost, Renit támadták. A Duna másik oldalán már a NATO-tagállam Románia fekszik, de nincs messze Moldova sem. Az orosz légicsapásokban heten megsebesültek, és a vízi útvonal mentén található infrastruktúrát is érintették. A dunai útvonal a fekete-tengeri gabonamegállapodás felmondása óta létfontosságú alternatívává vált az ukrán gabona számára.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!