Lisa Franchetti tengernagy lehet az amerikai haditengerészet első női parancsnoka

2023. július 22. – 09:16

Lisa Franchetti tengernagy lehet az amerikai haditengerészet első női parancsnoka
Lisa Franchetti tengernagy – Fotó: U.S. Department of Defense

Másolás

Vágólapra másolva

Lisa Franchetti tengernagy lehet az első nő, aki az Egyesült Államok haditengerészetének élére kerül. Joe Biden Franchettit jelöli a posztra, a jelöltet viszont a szenátusnak is el kell fogadnia – írja a CNN.

Az elnök közleménye azt írta, hogy jelöltje 38 év katonai tapasztalattal járul majd hozzá a vezérkar munkájához. Franchetti jelenleg a haditengerészeti műveletek parancsnokhelyettese, így gyakorlatilag a vezérkar vezetőhelyetteseként szolgál. Az MTI azt írja, hogy az amerikai hadsereg történetében ő a második nő, aki eljutott a négycsillagos tábornoki fokozatig.

Amennyiben Biden jelöltjére a törvényhozás is rábólint, Lisa Franchetti az amerikai hadsereg vezérkarának első női tagja lesz.

Joe Biden állítólag felülbírálta védelmi minisztere, Lloyd Austin javaslatát. A Pentagon vezetője Samuel Paparo tengernagyot, a haditengerészet csendes-óceáni flottájának parancsnokát szerette volna látni a poszton.

A jelölés véglegesítésének azonban lehet egy akadálya: Tommy Tuberville, Georgia állam republikánus szenátora tavasszal bejelentette, hogy az elnök minden főtiszti jelöltjét elutasítja, így tiltakozik a védelmi minisztérium abortuszpolitikája ellen. A szenátor miatt jelenleg nem foglalhatja el pozícióját a tengerészgyalogság új parancsnoka sem. Tuberville bojkottja még okozhat fejtörést Bidenéknek: idén az amerikai haderő gyakorlatilag minden haderőnemének parancsnoki megbízatása lejár, a nyár végén távozik posztjáról Mark Milley vezérkari főnök is. Joe Biden utódként Charles Q. Brown tábornokot jelölte, aki a vezérkar második afroamerikai származású főnöke lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!