Amszterdam kitiltja az óceánjárókat a város központjából

2023. július 21. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva
Óceánjáró az Amszterdam központjában található hajóállomáson 2022-ben – Fotó: Ramon Van Flymen / ANP Mag / ANP / AFP
Óceánjáró az Amszterdam központjában található hajóállomáson 2022-ben – Fotó: Ramon Van Flymen / ANP Mag / ANP / AFP

Az amszterdami városi tanács úgy döntött, kitiltja a település központjából az óceánjáró hajókat – számolt be róla a BBC. A testület szerint erre azért van szükség, hogy csökkentsék a holland fővárosba irányuló turizmust, illetve az általa okozott környezeti károkat.

Politikusok szerint az óceánjárók jelenléte Amszterdamban nincs összhangban a város fenntarthatóbbá tételére irányuló tervekkel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bezárják a holland főváros központjában, az IJ öblön található – a fenti képen is látható – hajóállomást.

Az óceánjárók jelenléte Amszterdamban a tömegturizmus szimbólumává vált, évente 100 ilyen hajó érkezik a városba.

Nem ez a város tanácsának első intézkedése, ami keretek közé akarja szorítani a beáramló embertömeget. Februárban a testület betiltotta a füvezést a híres, turisták által különösen kedvelt vörös lámpás negyedben. Márciusban a város kampányt indított, aminek az volt a célja, hogy a legénybúcsúikat Amszterdamba szervező angolokat arra bátorítsa, hogy erre inkább más helyet válasszanak.

Tulajdonképpen a holland főváros a saját népszerűségének csapdájává vált – híres partivárosként 20 millió látogatót vonz évente.

A várost részben vezető liberális D66 párt egyik tagja szerint az óceánjárók jelenléte ellentmondana Amszterdam azon feladatának, hogy visszaszorítsa a turisták számát. Ilana Rooderkerk korábban sáskajáráshoz hasonlította azt, mikor hirtelen elözönlik a települést az ilyen hajókon érkező látogatók.

Más amszterdami képviselők elítélték Rooderkerk kemény szavait. Ugyanakkor Amszterdam főpolgármestere, Femke Halsema kiemelte, hogy az óceánjárókon érkező, a városban mindössze pár órát töltő turistáknak múzeumokba menni például egyáltalán nincs idejük, csupán nemzetközi étteremláncokban esznek. Csak fogyasztják Amszterdam erőforrásait, nem járulnak hozzá semmiben a település fejlődéséhez.

A másik fő oka az óceánjárók kitiltásának az, hogy ezek a járművek elképesztően környezetszennyezőek. Egy 2021-es kutatás szerint egy ilyen hajó egy nap alatt olyan mennyiségben bocsát ki különböző nitrogén-oxidokat, mint 30 ezer teherautó.

2020-ban írtunk arról, hova kerülnek a használaton kívüli óceánjáró hajók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!