Egy köztünk élő démon, családokat tönkretevő ragadozó – régóta keresett sorozatgyilkost foghattak el

Legfontosabb

2023. július 19. – 22:15

Egy köztünk élő démon, családokat tönkretevő ragadozó – régóta keresett sorozatgyilkost foghattak el
Rex Heuermann letartóztatási fotója – Fotó: Suffolk County Sheriff's Office / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Melissa Barthelemy szexmunkásként dolgozott, és az interneten hirdette szolgáltatásait Chloe álnéven. A 24 éves lány Bronxban lakott a barátjával. Amikor utoljára élve látták, épp egy kuncsaftjához tartott Manhattanbe 2009. július 12-én. Barthelemy másnap reggelre nem ért haza, holttestét pedig csak közel másfél évvel később találták meg a Long Island-i Gilgo Beach-en, egy másik eltűnt nő utáni kutatás során.

Barthelemy holttestének megtalálásától még közel tizenhárom évnek kellett eltelnie, hogy most a gyilkost is nyakon csípjék: a gyanúsított Rex Heuermann, egy fegyvermániás építészmérnök, aki a Gilgo Beach közelében lakik, és feltűnően érdekelték a Long Island-i gyilkosságok. Két nappal Barthelemy holttestének felfedezése után ugyanis még három nő maradványait találtak meg, így ők lettek a Gilgo-négyes. Az egészen idáig megoldatlan ügyüket könyvben és az abból készült 2020-as Netflix-filmben is feldolgozták.

A sorozatgyilkost eddig három nő meggyilkolásával vádolták meg, de a rendőrség szerint ennél jóval több élet kioltása írható a számlájára. Az évek során összesen tizenegy lehetséges áldozat maradványait találták meg.

„Rex Heuermann egy köztünk élő démon, egy ragadozó, aki családokat tett tönkre”

– mondta róla Rodney Harrison, Suffolk megye rendőrfőnöke pénteken.

Egyetlen nőt kerestek, egy sor másik holttestet találtak

A Gilgo partszakaszon összesen tíz ember holttestét találták meg 2010 és 2011 között, 2014-ben pedig még egy áldozat maradványai kerültek elő. Az áldozatok többsége nő, csak egy férfi és egy kisgyerek található közöttük. Mindannyiukat meggyilkolták, négy embert pedig még nem sikerült azonosítani sem.

A Gilgo Beachet eredetileg egy Shannon Gilbert nevű eszkort miatt kezdték átvizsgálni. Ő egy kliensétől szaladt el 2010 májusában. Gilbert hisztérikus állapotban telefonált a rendőrségnek, hogy meg akarják ölni, miközben a háttérben a sofőrjével és a kliensével is beszélt. Végül zavarodott állapotban elszaladt, és soha többé nem látták. Az ő eltűnése miatt kezdték el viszont kutyákkal átvizsgálni a közeli partot, ahol aztán megtalálták Melissa Barthelemy holttestét.

Két nappal később az eredetileg kettes, hármas és négyes számú ismeretlen áldozatként megjelölt holttestek is előkerültek az Ocean Parkway mentén. A maradványokat később Maureen Brainard-Barnesként, Amber Lynn Costellóként és Megan Watermanként azonosították. Mind a négy huszonéves nő a Craigslisten hirdette magát szexmunkásként, utoljára 2007 júliusa és 2010 szeptembere között látták őket. Az is megegyezett, hogy az összekötözött holttestüket elásták a parton.

Légi felvétel arról a területről Long Islanden, ahol a rendőrség a holttesteket megtalálta – Fotó: Spencer Platt / Getty Images)
Légi felvétel arról a területről Long Islanden, ahol a rendőrség a holttesteket megtalálta – Fotó: Spencer Platt / Getty Images)

„Hasonló módon, hasonló helyen temették el őket. Mindegyik nő kis termetű volt. Mindannyian ugyanazt csinálták a megélhetésükért. Mindannyian ugyanott hirdettek. Azonnal hasonlóságok mutatkoztak a tetthelyeket illetően” – mondta Ray Tierney kerületi ügyész a múlt héten.

Néhány hónappal később egy másik nő maradványait is megtalálták, aki szintén eszkortként dolgozott. A DNS-vizsgálatok alapján egy Jessica Taylor nevű szexmunkásról volt szó.

Aztán 2011. áprilisában egy kislány, egy azonosítatlan ázsiai férfi és egy nő teste került elő a partszakaszon. A nőt „6-os Jane Doe” néven emlegették (Jane Doe általában az ismeretlen nők megnevezése). Őt csak 2020-ban sikerült azonosítani. Mint kiderült, az ő részleges maradványait is megtalálták már egyszer, a parttól kb. 50 perces autóútra lévő Manorville-ben, húsz évvel korábban. A 6-os Jane Doe valódi neve Valerie Mark volt, szintén eszkortként dolgozott, és eredetileg Philadelphiában élt a kétezres évek elején.

A rendőrség térképe a parton megtalált áldozatokról – Forrás: Suffolk County Government
A rendőrség térképe a parton megtalált áldozatokról – Forrás: Suffolk County Government

Egy héttel később további két maradványt találtak a Nassau megyei Ocean Parkway mentén. A DNS-elemzéssel megerősítették, hogy az egyik a kisgyermek édesanyjáé volt. Az anya részleges maradványait először 1997-ben fedezték fel a Hempstead Lake State Parkban, és „Barack” néven vált ismertté a testén lévő, szív alakú, elharapott barack tetoválás miatt.

18 hónappal az eltűnése és kilenc másik holttest felfedezése után végül az egész ügyet elindító Shannan Gilbert testét is megtalálták. Az ő esetében nem sikerült tisztázni, hogy gyilkosság áldozata lett volna, vagy zavarodottságában leesett-e egy szikláról. Egy független boncolás azonban megjegyezte, hogy a maradványain lévő jelek megfeleltethetők gyilkosságnak vagy fojtogatásnak.

A Gilgo-négyest tehát Melissa Barthelemy, Maureen Brainard-Barnes, Amber Lynn Costello, Megan Waterman alkotja. Rajtuk kívül van még Shannan Gilbert, Jessica Taylor, Valerie Mark, egy ismeretlen kislány és az azonosítatlan édesanyja, „Barack”, valamint egy ismeretlen ázsiai férfi. Őket mind a kb. 6 és fél kilométeres Ocean Parkway partszakaszon és a Gilgo Beach-en találták meg 2010-2011 környékén. 2014-ben aztán egy tizenegyedik holttest is felbukkant a strandon, ezúttal egy feldarabolt nő volt az áldozat. Róla azonban csak kevés információ áll rendelkezésre, és nem is nagyon említik a Gilgo-gyilkosságokkal kapcsolatos források.

Fegyverarmadája volt, erőszakos pornót nézett

Miután ezek az ügyek több mint egy évtizedig megoldatlanok maradtak, 2022 elején egy több ügynökségen átívelő nyomozócsoport alakult, hogy újra megvizsgálja őket. A most nyilatkozó ügyész szerint a munkacsoport heteken belül azonosította az 59 éves Rex Heuermannt, mint lehetséges gyanúsítottat.

Heuermann Massapequa Park településen élt a családjával – éppen annak az öbölnek a túloldalán, ahol az áldozatok maradványait megtalálták. A férfi bejegyzett építészmérnök, és 1994 óta tulajdonosa egy New York-i székhelyű építészeti és tanácsadó cégnek. Egy néhány éve adott interjúban magát „bajkeverőként” aposztrofálta, de a szomszédjai szerint Heuermann csendes ember volt, aki minden nap öltönyben ment el dolgozni.

A nyomozók egy éven át figyelték meg őt és a családját. DNS-mintákat gyűjtöttek, és elemezték a telefonhívásait, hátha bármilyen kapcsolatot találnak a gyilkosságokkal. Heuermann DNS-mintáját egyébként úgy szerezték meg, hogy kikukáztak utána egy félig megevett pizzát Manhattanban.

A lefoglalt pizzásdoboz – Fotó: Suffolk County Court
A lefoglalt pizzásdoboz – Fotó: Suffolk County Court

Heuermann személyleírása megegyezik azzal a személyével, akinek társaságában utoljára látták élve Amber Costellót. Három Gilgo-gyilkosság idején a férfi felesége és két gyermeke pont New York államon kívül tartózkodott, így zavartalanul gyilkolhatott. Heuermann a vád szerint eldobható SIM-kártyás telefonok segítségével kommunikált az áldozatokkal, amelyeket később megsemmisített.

Csak a megfigyelése óta Heuermann legalább 200 alkalommal keresett rá eldobható telefonon a Gilgo-ügyek nyomozásának állásával kapcsolatos információkra, és az áldozatok és családtagjaik fotói után is kutatott az interneten. Az előzményei között szerepeltek erőszakos pornográfiára keresések és olyan nők ábrázolásai is, akiket bántalmaznak, megerőszakolnak és megölnek – mondta az ügyész.

A férfi nem is tartotta magában a morbid érdeklődését: egy CNN-nek nyilatkozó volt munkatársa szerint volt, hogy őt is megkérdezte róla, hogy hallott-e a Gilgo strandon talált holttestekről. Az egyik legmegátalkodottabb részlet talán mégis az, hogy

Melissa Barthelemy meggyilkolása után a fiatal lány családját többször is felhívta a gyilkos az áldozat telefonjáról.

A hívásokban állítólag mint gyilkos mutatkozott be, és gúnyolódott.

Heuermann hivatalos fotója cégének honlapjáról – Forrás: Rex Heuermann Consultants & Associates
Heuermann hivatalos fotója cégének honlapjáról – Forrás: Rex Heuermann Consultants & Associates

„Van telefonos bizonyítékunk, és megvan a DNS-bizonyíték is. Heuermann DNS-ét egy holttesten, a felesége DNS-ét pedig két holttesten találták meg” – mondta Tierney. Mint mondta, ezek DNS-átvitellel is rákerülhettek a holttestekre, például ha a test az elkövető családjának otthonában vagy kocsijában hevert.

Folytatódnak a nyomozások

A rendőrség végül úgy döntött, hogy a tervezettnél hamarabb letartóztatják Heuermannt, mert aggódtak amiatt, hogy már kiszemelt egy új áldozatot. Miután július 13-án, csütörtökön őrizetbe vették, a házában több mint 200 lőfegyvert találtak, köztük félautomata gépkarabélyokat is. Bár a rendőrség tudta, hogy Heuermann lelkes vadász, csak 92 bejegyzett fegyvere volt, ilyen armadára ők sem számítottak.

„Ha valakinek ilyen fegyverarzenálja van, az aggodalomra ad okot” – tette hozzá Harrison rendőrfőnök.

A házkutatás során a rendőrök főleg olyan tárgyakat kerestek, amelyeknek közük lehetett a gyilkosságokhoz. Az egyik „nem odaillő” tárgy egy baba, amelyet a házban találtak, de nem Heuermann gyerekeinek szobájában.

Az építészmérnök családja a rendőrség feltételezése szerint semmit nem tudott a gyilkosságokról. Harrison szerint Heuermann családját sokkolta, amikor a nyomozók beszámoltak nekik az ellene felhozott vádakról. „Felháborodtak. Zavarba jöttek. Szóval, ha engem kérdeztek, nem hiszem, hogy tudtak erről a kettős életről, amit Heuermann folytatott” – mondta a rendőrfőnök. Emellett a családtagok együttműködnek a hatóságokkal.

A férfi ártatlannak vallotta magát Melissa Barthelemy, Megan Waterman és Amber Costello meggyilkolásában. Az előkészítő ülésen Heuermann állítólag sírva fakadt, és azt mondta az ügyvédjének, hogy nem ő tette. De korábban, a múlt heti letartóztatását követően a börtönben csak egy kérdést tett fel: „Ez megy a hírekben?”. Heuermann óvadék ellenében sem szabadulhat, meg kell várnia a tárgyalását.

A rendőrség bizonyítékokat gyűjt Rex Heuermann otthonában 2023. július 17-én – Fotó: Howard Schnapp / Newsday RM / Getty Images
A rendőrség bizonyítékokat gyűjt Rex Heuermann otthonában 2023. július 17-én – Fotó: Howard Schnapp / Newsday RM / Getty Images

Bár egyelőre csak három nő meggyilkolásával vádolják, ő az első számú gyanúsított a negyedik nő, Maureen Brainard-Barnes 2007-es eltűnése és megölése ügyében is. Harrison rendőrfőnök hétfőn azt mondta, hogy a vádemelés Brainard-Barnes ügyében „eltarthat egy kis ideig”, mert a bizonyítékként begyűjtött hajszál sérült, és DNS-vizsgálatnak kell alávetni.

A nyomozóknak emellett nagyon sok, házkutatás során lefoglalt tárgyat kell ellenőriztetniük az áldozatok családjaival, ami egy rendkívül időigényes munka lesz. És nem csak a Gilgo-négyes ügyét kell felgöngyölíteni: a hatóságok vizsgálják, hogy Heuermann-nak lehetett-e több áldozata – mondta Anthony Carter rendőrfőnök-helyettes hétfőn a CNN Tonight című műsorában. Egy, az ügyet jól ismerő forrás a CNN-nek azt mondta, hogy feltételezik, hogy Heuermann 2010 után is folytatta a gyilkosságokat, így a nyomozás még jó sokáig el fog húzódni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!