Szexuális visszaélések, zaklatás, rasszizmus, bullying – sötét képet festenek a brit McDonald'sról a dolgozói

2023. július 18. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

A McDonald's egyesült királyságbeli éttermeinek több mint 100 jelenlegi és volt dolgozója arról számolt be, hogy a gyorsétteremláncot a szexuális visszaélések, a zaklatás, a rasszizmus és a bullying mérgező kultúrája jellemzi – írja a BBC.

A lap azután kezdte el felderíteni a brit McDonald's munkahelyi körülményeit, hogy a cég idén februárban megállapodást kötött az Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottsággal, amelyben vállalta, hogy megvédi alkalmazottait a szexuális zaklatástól.

A BBC az elmúlt öt hónapban készített interjúkat a cég dolgozóival, több mint száz vádat gyűjtöttek össze: 31-en szexuális erőszakra tettek panaszt, 71-en szexuális zaklatást jelentettek, 18 ember rasszizmusra, 6-an pedig homofóbiára panaszkodtak.

Néhány példa a súlyos visszaélésekre, amelyekről az étteremlánc dolgozói számoltak be a lapnak:

  • Egy 17 éves dolgozónak rasszista felhangú megjegyzéseket tett egy nála 20 évvel idősebb munkatársa, aki a péniszét is meg akarta neki mutatni, miközben azt mondta neki: „fekete-fehér” gyerekeket akar csinálni vele.
  • A cég egy volt dolgozója 17 éves volt, amikor egy étterem vezetője fojtogatta és megfogta a fenekét. A vezető szexuális tartalmú képeket is küldött neki.
  • Egy másik étterem menedzsere azt ajánlotta fel egy 16 éves férfi dolgozójának, hogy szexuális cselekményekért cserébe elektromos cigarettát adna neki.
  • Egy étteremvezető rendszeresen próbálta szexre kényszeríteni a 16 éves dolgozóit.
  • Egy 16 éves lány szerint, mielőtt munkába állt, az étteremvezető figyelmeztette is, hogy kerülje az egyik ötvenes férfi dolgozót, mert „szeret fogdosni”.
  • Egy nő azt állította, hogy rendszeresen megalázó és rasszista felhangú megjegyzéseket kapott az étteremben, ahol dolgozott.
  • Egy másik nő pedig arra panaszkodott, hogy antiszemita megjegyzéseket kell elviselnie a munkahelyén.
  • Egy 19 éves nő szerint az egyik férfi kollégája olyan erősen csapott rá a fenekére, hogy az véraláfutásos lett. Hiába rögzítette az esetet a kamera, és hiába tett panaszt, a vezetés semmit nem tett, továbbra is együtt kellett dolgoznia a férfival.
  • Egy walesi étteremben a férfi vezetők és a személyzet tagjai fogadásokat kötnek arra, hogy melyikük tud először lefeküdni az újoncokkal.
  • Fiatal női dolgozók arról számoltak be, hogy rendszeresen kaptak megjegyzéseket a külsejükre, és olyan is volt, aki azt mondta, a menedzsment direkt olyan egyenruhát adott neki, ami túl szűk volt.
  • Az egyik dolgozó a BBC-nek azt mondta, a McDonald'sban van egy mondás: „cicik a kasszán”, ami azt jelenti, hogy többnyire a nőket dolgoztatják a vendégtérben, míg a férfiak általában a konyhán kapnak munkát.

A BBC azt írja, a dolgozók szerint a visszaéléseket sokszor maguk az étteremvezetők követték el, vagy egész egyszerűen tétlenek maradtak, amikor a személyzet tagjai visszaéléseket jelentettek nekik. A panaszok az ország minden részéről érkeztek.

Bár az nem derült ki, hogy a BBC-nek nyilatkozó dolgozók közül pontosan hányan tettek hivatalos panaszt az ügyükben, többen arról számoltak be, hogy miután semmit nem értek el a problémáik jelzésével, vagy eleve úgy érezték, hogy úgyse történne semmi, inkább maguk mondtak fel. A felmondásukban legtöbbször a toxikus munkakörnyezetre hivatkoztak.

Több dolgozó mondta azt is, hogy amikor panaszt tettek a vezetőkre, akkor a franchise egyik McDonald's étterméből a másikba helyezték át őket, ahelyett, hogy kirúgták volna őket.

A McDonald's az Egyesült Királyság egyik legnagyobb magánszektorbeli munkaadója. A gyorséttermi óriáscég több mint 170 000 embert foglalkoztat 1450 étteremben. Alkalmazottainak háromnegyede 16 és 25 év közötti, sokaknak ez az első munkahelyük.

A McDonald's a vádakra reagálva azt írta, hibázott, és elnézést kér az érintettektől.

„A brit McDonald's 177 000 alkalmazottja közül mindenki megérdemli, hogy biztonságos, tiszteletteljes és befogadó munkahelyen dolgozzon. Nyilvánvalóan vannak olyan esetek, amikor nem teljesítettünk, és ezért mély bocsánatot kérünk” – írta a cég a BBC-nek eljuttatott közleményben.

A cég arra is ígéretet tett, hogy minden vádat alaposan ki fognak vizsgálni, és minden – a cég magatartási kódexét megsértő – viselkedést szankcionálni fognak.

A McDonald's hangsúlyozta azt is, hogy február óta a cég több mint 2000 vezetője kapott továbbképzést, és az éttermek többségében már az új védintézkedések szerint dolgoznak az alkalmazottak. A BBC-nek nyilatkozó dolgozók szerint viszont az érzékenyítő képzéseket semennyire nem vették komolyan az étteremlánc menedzserei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!