Legalább 35-en meghaltak az özönvízszerű esőzések miatt Dél-Koreában

2023. július 16. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 35 ember meghalt, miután özönvízszerű esőzések halálos áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak Dél-Koreában – írja a Sky News.

Az országot már egy hete heves esőzések sújtják, amelyek az elmúlt három napban felerősödtek, és egyes régiókban várhatóan vasárnapig folytatódnak. Szombaton közel 300 mm eső esett Dél-Koreában. A Koreai Meteorológiai Szövetség szerint az országban évente jellemzően 1000 mm és 1800 mm közötti csapadék hull – bár ennek nagy része a nyári hónapokban esik.

Észak-Csungcsong tartományban 6500 lakost evakuáltak, miután szombat reggel veszélyesen közel került egy gát a vízátfolyáshoz. A gát közelében számos alacsonyan fekvő falu, valamint az ezeket összekötő utak közül több is víz alá került, így a lakosok egy része az otthonában rekedt. Az árvíz sújtotta területekről készült légi felvételeken barna sár és olyan mély árvíz látható, hogy csak a tetők teteje látszik ki.

A 35 halálos áldozat közül legtöbben az ország középső és délkeleti régióiban vesztették életüket. Többen nem közvetlenül az árvíz, hanem az általa okozott földcsuszamlások miatt haltak meg.

Szintén ebben a tartományban egy alagutat is elöntött az ár, ott most 4-5 méter magasan áll a sáros víz. Az alagútban 15 autó és egy busz akadt el, a mentők eddig kilenc holttestet emeltek ki a vízből. A BBC szerint eddig 9 túlélőt sikerült kimenteni, de még legalább 11 embert tartanak számon eltűntként, bár az eltűntek száma a valóságban ennél nagyobb is lehet.

A tartományi tűzoltóság szerint több órába is beletelhet, mire az összes vizet kiszivattyúzzák, ráadásul nagyon lassan kell haladniuk, nehogy elsodorja az áramló víz a túlélőket vagy sérülteket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!