Szörföket lopkod egy tengeri vidra Kaliforniában

2023. július 14. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mindennapi bűncselekmények áldozatai lettek a kaliforniai Santa Cruz szörfösei az elmúlt években. Egy ötéves nőstény tengeri vidra ugyanis előszeretettel tulajdonítja el és rongálja meg a deszkáikat. Az esetről a New York Times számolt be.

Egy hétvégén különösen agresszíven viselkedett, a helyi vadgazdálkodási szakembereknél betelt a pohár, és úgy döntöttek, hogy meg kell akadályozniuk a további lopásokat.

„A növekvő közbiztonsági kockázat miatt a Kaliforniai Hal- és Vadgazdálkodási Hivatal és a Monterey-öböl Akváriumának szakembereit a helyszínre rendelték, hogy a nőstény vidrát elfogják, és új otthont találjanak neki” – mondta a hivatal egyik szóvivője.

A helyi szakértők 841-es vidrának nevezték el a példányt, akit nemcsak a kleptomániájáról, de a szörftudásáról is jól ismerik. A 841-es vidrának azonban tragikus háttértörténete van, amely jól szemlélteti, hogy az ember közelsége a vadon élő állatokhoz, azok szabadságának elvesztéséhez, szélsőséges esetekben pedig a halálukhoz is vezethet.

A kaliforniai tengeri vidra veszélyeztetett faj, mely az állam középső partja mentén, főleg az óceánban él. Régebben több százezer ilyen állat volt itt, ma már mindössze háromezer példány található szabadon, szerencsétlenségükre pont a kajakosok és szörfösök által kedvelt területeken. Ha ugyanis megharapnak valakit, az illetékeseknek nincs más választásuk, el kell altatniuk az állatot.

„Alapvetően félnek az emberektől, így a tengeri vidrák csak nagyon ritkán érintkeznek velük. Erre leginkább akkor van példa, mikor hormonális változásokon mennek keresztül” – erről Tim Tinker ökológus beszélt a New York Timesnak.

Valószínűleg ez történt a 841-es vidra anyjával is. Gyermeke végül elárvult, és fogságban nevelték fel. Azonban azelőtt, hogy visszaengedték volna a 841-est a vadonba, az emberek elkezdték tintahallal etetni, így hozzászokott az egyébként számára félelmetes faj közelségéhez.

Először 2021-ben figyelték meg, hogy a 841-es vidra vízi sporteszközökre mászik. Eleinte ez ritkaságszámba ment, de az évek előrehaladtával a nőstény állat egyre vakmerőbb lett.

Hétfőn a 40 éves szoftverfejlesztő, Joon Lee épp Santa Cruz közelében szörfözött, mikor arra lett figyelmes, hogy elkezdi követni őt a 841-es. Próbált elevezni, de az állat egy meglepő mozdulattal leharapta a sportolót az eszközével összekötő kötelet. Ezután a 841-es rá is mászott a szörfdeszkára, sőt nagyobb darabokat ki is harapott belőle.

Lee azonnal felfogta, mekkora veszélyben van, ugyanis egy kaliforniai tengeri vidrának olyan erős az állkapcsa, hogy gond nélkül le tudja harapni egy ember ujjait.

Nem így volt ezzel a 16 éves Noah Wormhoudt, aki kifejezetten szórakoztató és kellemes élményként írta le a 841-essel való találkozást.

Wormhoudt szintén arról számolt be, hogy próbált arrébb evezni, de a vidra egyre közelebb és közelebb jött. Egy idő után a szörfös leszállt, és átengedte a terepet a 841-esnek.

„Elég jól tolta, komolyan lovagolta a hullámokat” – fogalmazott Wormhoudt.

Amíg az illetékes hatóságok nem tudják elfogni az állatot, a Kaliforniai Hal- és Vadgazdálkodási Hivatal arra kéri a szörfösöket, hogy mindenképpen kerüljék el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!