Oroszország tovább szigorít a transzfób törvényein

2023. július 14. – 20:34

Másolás

Vágólapra másolva

A transzneműek jogait korlátozó törvénytervezetet fogadott el pénteken az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma – írja az MTI.

A tervezet megtiltja a hormonkezelést és a nemi átalakító műtéteket, valamint a nem módosítását a személyes dokumentumokban; nem teszi lehetővé a transzneműek házasságát, továbbá kizárja őket a gyermek örökbefogadásából és felügyeletéből. Ez utóbbi szabályozás ugyanakkor nem visszamenőleges hatályú, így a már örökbefogadott gyerekeiket tovább nevelhetik a transznemű vagy részben transznemű párok.

Vjacseszlav Vologyin, a duma elnöke Telegram-csatornáján a szavazásról azt írta, hogy „olyan döntésről van szó, amely megvédi a polgárainkat és a gyerekeinket”. Negatív ellenpéldaként említette az Egyesült Államokat, ahol tudomása szerint az utóbbi tíz évben jelentősen emelkedett a nemi átalakító műtétek száma. Szerinte ez Oroszország számára elfogadhatatlan lenne, mert „olyan folyamat, amely a nemzet rendellenes fejlődéséhez vezet”.

Oroszországban a Szovjetunió megszűnése után lehetővé vált a plasztikai műtétek elvégzése és a hormonkezelés, valamint a személyes adatok módosítása. Később, 2013-ban egy új törvény megtiltotta az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatok népszerűsítését. Ezt tavaly év végén kiterjesztették az interneten, a médiában, a filmekben, a reklámokban, a számítógépes játékokban és a könyvekben megjelentett tartalmakra is.

A mostani törvénytervezet az Állami Duma döntését követően akkor léphet hatályba, ha a parlament felsőháza, majd Vlagyimir Putyin elnök is jóváhagyja, illetve aláírja.

Ezzel egyidőben a magyar kormány is igyekszik megnehezíteni a transznemű nők helyzetét. Bár a Veszprémi Törvényszék kimondta, hogy a transznemű nőknek is jár a Nők 40 néven ismert nyugdíjkedvezmény, Semjén Zsolt és Gulyás Gergely nem sokkal a döntés után benyújtott egy módosítót, hogy ezt törvényben ellehetetlenítsék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!