Rengeteg romlott élelmiszert címkéztek át olasz és litván csalók, most elkapták őket

2023. július 14. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Több ország bűnüldöző hatóságainak együttműködésével 27 élelmiszercsalót vettek őrizetbe Litvániában és Olaszországban. A bűnelkövetők több millió darab lejárt élelmiszert láttak el új címkével, majd visszajuttatták a kereskedelembe – erről pénteken az Europol tájékoztatása alapján számolt be az MTI.

Az EU hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete szerint a gyanúsítottak kihasználták a Covid-járvány alatt tapasztalt ellátásilánc-zavarokat. Így jutottak hatalmas mennyiségű lejárt szavatosságú élelmiszerhez és italhoz. A termékekre nyomtatott eredeti lejárati dátumot eltüntették, majd új címkéket ragasztottak rájuk, hogy úgy tűnjön, mintha azok frissek és biztonságosan fogyaszthatóak lennének.

A lefoglalt élelmiszerek – Fotó: EUROPOL
A lefoglalt élelmiszerek – Fotó: EUROPOL

Az Europol arra is felhívta a figyelmet, hogy ezáltal az élelmiszerek és italok nemcsak élvezeti értékükből veszítenek, de az egészségre közvetlenül is ártalmasak lehetnek.

Litvániában kapták el a bűnözőket, akik ellen áfacsalás miatt is folyik nyomozás. Élelmiszer-címkézési csalásukkal akár egymillió eurónyi vagyonra is szert tehettek. A hatóságok 70 raktár átkutatása során lejárati dátumok megváltoztatására alkalmas berendezéseket foglaltak le.

Olaszországban a nyomozás alatt több mint félmillió darab lejárt szavatosságú, sőt már romlásnak induló élelmiszert és italt is lefoglaltak az Europol munkatársai.

A szervezet tájékoztatása szerint viszonylag új jelenség az élelmiszer-bűnözés, de már több uniós tagállamban is elterjedt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!