Visszatérhetne a SWIFT-rendszerbe egy orosz bank leányvállalata

2023. július 13. – 08:13

Másolás

Vágólapra másolva

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy hosszabbítsa meg az Ukrajnából származó gabona biztonságos fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodást, cserébe az orosz mezőgazdasági bank leányvállalatának a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez való csatlakoztatásáért – közölték források a Reuters hírügynökséggel. A bankot az Európai Unió 2022 júniusában vágta le a rendszerről, egy uniós szóvivő májusban azt mondta, hogy az EU nem engedélyezi az orosz bankok visszatérését.

Az EU azonban fontolgatja, hogy a Roszszelkhozbank egyik leányvállalatát csatlakoztatja a SWIFT-hez, ezzel lehetővé téve a gabona- és műtrágya-tranzakciókat – mondta a Reutersnek szerdán három, a tárgyalásokat ismerő forrás. Az Európai Bizottság hivatalosan nem reagált a megkeresésre.

Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy felrúgja a hétfőn lejáró gabonaüzletet. A fekete-tengeri megállapodás keretében közlekedő utolsó két hajóba jelenleg az ukrajnai Odessza kikötőjében rakodják be a rakományt, még a határidő lejárta előtt.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!