Egy orosz tábornok szerint azért rúgták ki, mert elmondta az igazat az ukrajnai helyzetről

2023. július 13. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz tábornok azt mondta, hogy menesztették parancsnoki tisztségéből, miután elmondta feletteseinek az igazat az ukrajnai fronton kialakult szörnyű helyzetről.

Ivan Popov vezérőrnagy a Zaporizzsja közelében harcoló 58. összfegyvernemi hadsereg parancsnoka volt. Popov egy hangüzenetben közölte, hogy kirúgták, miután felvetette a harctéren tapasztalható problémákat, az ukrán támadások miatti orosz veszteségeket. Popov beszédét Andrej Guruljov nyugalmazott orosz vezérezredes, duma-képviselő tette közzé szerda este.

Popov – ugyan név nélkül – támadta az ország két legbefolyásosabb katonai vezetőjét, Valerij Geraszimov hadseregfőnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert, azzal vádolva őket, hogy hátba szúrják az Oroszországot.

„Számos problémát felvetettem, őszintén és rendkívül keményen megfogalmaztam” – mondta Popov. „Nem volt jogom hazudni, ezért felvázoltam az összes problémás kérdést”. Szergej Sojgu védelmi miniszter „aláírta a parancsot, és megszabadult tőlem” – mondta a tábornok a felvételen.

A katonai vezetés ilyen nyílt bírálata ritka egy magas rangú orosz parancsnok részéről, és csorbíthatja az egység képét, amelyet a Kreml igyekszik sugározni, különösen Jevgenyij Prigozsin lázadása után.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!