Szankciókat vezetett be az Egyesült Államok a szerb hírszerzés vezetője ellen

2023. július 12. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Szankciókat vezetett be az Egyesült Államok a szerb hírszerzés, a Biztonsági Információs Ügynökség vezetője ellen, mert Washington szerint Aleksandar Vulin visszaél hivatali helyzetével, nemzetközi szervezett bűnözési tevékenységben és drogkereskedelemben vesz részt, pozícióját pedig arra használja, hogy Moszkvának nyújtson segítséget – írja az MTI.

Az Amerikai Egyesült Államok Külföldi Vagyont Ellenőrző Hivatala (OFAC) arról adott tájékoztatást a szerb sajtónak, hogy Aleksandar Vulin a jövőben nem férhet hozzá amerikai ingatlanjaihoz és vagyonához. Azok, akik a szankcionált személyekkel együttműködnek, szintén szankcionálhatók.

Az OFAC szerint Aleksandar Vulin „arra használta hivatalát, hogy támogassa Oroszországot, segítse Oroszország rosszindulatú tevékenységét, amely gyengíti a Nyugat-Balkán biztonságát és stabilitását, és lehetőséget biztosított Oroszországnak arra, hogy tovább növelje befolyását a térségben”.

A szankciókért felelős amerikai hivatal szerint emellett Vulin kölcsönösen kedvező kapcsolatot tartott fenn az illegális fegyverkereskedő Slobodan Tešičcsel, akinek segített abban, hogy fegyverszállítmányai akadálytalanul haladjanak át a szerb határokon.

Aleksandar Vulin azóta tagja a kormánynak, hogy azt a Szerb Haladó Párt vezeti. A Szocialisták Mozgalma nevű párt vezetője egyben Aleksandar Vučić szerb államfő legfőbb szövetségese is, 2014 és 2017 között munkaügyi miniszter, 2017 és 2020 között védelmi miniszter, 2020 és 2022 között pedig belügyminiszter volt, a hírszerzési ügynökséget 2022 óta vezeti. Az OFAC közleménye szerint a Vulin által korábban vezetett minisztériumokat, illetve a hírszerzést nem szankcionálják.

Aleksandar Vulin nyíltan vállalja oroszbarát véleményét, az utóbbi időben is gyakran járt Moszkvában, legutóbb májusban vett részt egy biztonsági konferencián.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, és nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióéval, amit Belgrád azzal indokol, hogy Szerbiát történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok kötik Oroszországhoz.

Alekszandr Vucic szerb elnök is reagált a történtekre: azt, hogy a szerb hírszerzés vezetője ellen nem bűnügyek miatt, hanem Vulin Oroszországhoz fűződő viszonya okán vezetett be szankciókat az Amerikai Egyesült Államok. A Magyar Nemzet cikke szerint a szerb elnök újságírói kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy nem a szerb Biztonsági Információs Ügynökség vezetőjénél, hanem a Fehér Házban találtak kokaint a hatóságok. Emellett azt is mondta, fontosnak tartja a vizsgálatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!