Meghalt Milan Kundera

2023. július 12. – 11:26

Meghalt Milan Kundera
Milan Kundera – Fotó: Bertrand Rindoff Petroff / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

94 éves korában meghalt Milan Kundera cseh születésű francia író, a világhírű A lét elviselhetetlen könnyűsége című regény szerzője – írja a cseh közszolgálati televízió bejelentése alapján a Reuters. Kafka, Hrabal és Havel mellett ő volt a leghíresebb és a legnagyobb hatású cseh származású író. Később a hírt a brnói Milan Kundera Könyvtár szóvivője is megerősítette.

Kundera 1929-ben született Brnóban, apja zenetudós volt, ezért mielőtt egyetemre ment, dzsessz-zenészként és kétkezi munkásként dolgozott, majd a prágai Károly Egyetemen zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát hallgatott.

Még egyetemistaként, 1948-ban sok értelmiségihez hasonlóan belépett a kommunista pártba, de miután tiltakozott a kialakuló személyi kultusz ellen, kizárták. 1952-ben diplomázott, majd a Prágai Film- és Előadóművészeti Akadémián világirodalmat tanított.

1965-ben újra belépett a kommunista pártba, de aztán jelentős szerepet vállalt az 1968-as prágai tavasz eseményeiben, megírta a Tréfa című regényét, ami miatt kizárták a pártból, elbocsátották állásából, eltiltották a tanítástól, és nem is írhatott.

1972-ben még Csehszlovákiában írta a Búcsúkeringő című regényét, majd 1979-ben megjelent A nevetés és felejtés könyve című műve, ami miatt megfosztották cseh állampolgárságától. 1981-től volt francia állampolgár, sokáig a rennes-i egyetem vendégprofesszora volt, majd haláláig Párizsban élt. Cseh állampolgárságát 2019-ben visszakapta, de soha nem költözött vissza Csehországba.

Kundera feleségével Prágában 1973. október 14-én – Fotó: AFP
Kundera feleségével Prágában 1973. október 14-én – Fotó: AFP

A lét elviselhetetlen könnyűsége című, 1985-ben írt regénye hozta meg számára a világhírt, ebből 1988-ban Philip Kaufman filmet is rendezett Daniel Day-Lewis és Juliette Binoche főszereplésével. Kundera utolsó cseh nyelven írt regénye a Halhatatlanság, amit 1990-ben adtak ki, ezután már csak franciául írt, így jelent meg 1995-ben a Lassúság, '98-ban az Azonosság, 2000-ben a Nemtudás és 2013-ban A jelentéktelenség ünnepe is.

Kundera neve többször is felmerült az irodalmi Nobel-díjra esélyes írók között, de végül nem jelölték a díjra. 1985-ben viszont Jeruzsálem-díjat kapott, ezt az elismerést azoknak az íróknak adják, akik az emberi szabadságról, társadalomról, politikáról írnak.

1987-ben Nelly Sachs-, 1994-ben Csehországban Jaroslav Seifert-, 2000-ben Herder-díjat, 2001-ben Paul Morand-díjat kapott. 1990-ben megkapta a francia becsületrendet, 2009-ben a Francia Akadémia is kitüntette, 2020-ban pedig Franz Kafka-díjat kapott. Akkor telefonon azt mondta, „örömmel” fogadta a díjat, mert imádja Kafkát.

Kundera egyébként ritkán adott interjút, és akkor sem vett részt a cseh irodalmi életben, amikor visszakapta az állampolgárságát. Interjút is ritkán adott, 2008-ban akkor törte meg a csendet, amikor azzal vádolták meg, hogy több mint ötven évvel korábban elárult egy cseh repülőtisztet, aki az amerikai hírszerzésnek dolgozott. Kundera ezt akkor a ČTK cseh hírügynökségnek nyilatkozva dühösen tagadta, és a vádakat „egy író meggyilkolásának” nevezte.

A világhírű író 2020-ban a Brnóban működő Morva Tartományi Könyvtárnak adományozta könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!