Tizenegy év után ismét havazott a dél-afrikai Johannesburgban

2023. július 11. – 09:45

Tizenegy év után ismét havazott a dél-afrikai Johannesburgban
Vékony hótakaró borítja Johannesburgot 2023. július 10-én – Fotó: Shiraaz Mohamed / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenegy év után, hétfőn ismét esett a hó a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb városában, Johannesburgban – írja a Guardian.

A havazást a megugró páratartalom, a hideg hőmérséklet és hideg szél együttállása okozta, ami igen ritka jelenségnek számít az országban. Bár Dél-Afrika egyes részein a déli félteke téli hónapjaiban (júniustól augusztusig) rendszeresen havazik, a városban csak átlagosan ötévente fordul elő. Legutóbb 2012-ben láthattak hóesést a johannesburgiak, előtte pedig 2007-ben. Olyan erőteljesebb hóesésre, mint a hétfői, csak tíz-húsz évente van példa a városban.

Akik 2012 után születtek, most először láthattak havat.

Johannesburgiak dokumentálják a telefonjaikkal a ritka jelenséget 2023. július 10-én – Fotó: Wikus De Wet / AFP
Johannesburgiak dokumentálják a telefonjaikkal a ritka jelenséget 2023. július 10-én – Fotó: Wikus De Wet / AFP

A hótakaró valószínűleg nem lesz hosszú életű. „Ez körülbelül tízévente egyszer fordul elő. Ezen a területen nem sok hó esik, részben azért, mert télen is száraz körülmények között élünk. Van egy erős, magasnyomású cellánk, ezért nincs, vagy csak nagyon kevés eső esik itt a téli hónapokban, mert nincs sok nedvesség a levegőben” – magyarázta a johannesburgi légköri körülményeket Jennifer Fitchett, a Witwatersrand Egyetem professzora a dél-afrikai Timesnak.

Bár a dél-afrikai havas tájról készült felvételek meglepőnek tűnhetnek, a kutatók figyelmeztetnek, hogy a havazás itt sem számít különleges jelenségnek (csak ritkának), és azt sem lehet mondani, hogy a klímaváltozás tehet róla.

Fotó: Wikus De Wet / AFP
Fotó: Wikus De Wet / AFP

A dél-afrikai meteorológiai szolgálat figyelmeztetést is kiadott a hidegfront miatt, amely Gauteng tartományt érte el, ahol Johannesburg és a főváros, Pretoria található.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!