Zelenszkij és Andrzej Duda együtt emlékeztek a volhíniai mészárlás áldozataira

2023. július 9. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvan éve annak, hogy 1943. július 11-én, a ma nyugat-ukrajnai Volhínia (Voliny) területén található községekben az egykori Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) mintegy 8 ezer lengyelt meggyilkolt. A volhíniai mészárlásoknak azonban nem ez volt az egyetlen eseménye: a kezdetektől összesen 110-130 ezer ember eshetett áldozatául, a támadások során nagyrészt gazdákat, nőket, gyermekeket, öregeket gyilkoltak meg. Július 11-ét Lengyelországban hivatalos emléknappá nyilvánították, a mészárlást pedig 2016-ban népirtásnak minősítette a lengyel szejm.

Fotó: Ukranian Presidential Press Service / AFP
Fotó: Ukranian Presidential Press Service / AFP

Ukrajna és Lengyelország között a történtek miatt hosszú ideje feszültség húzódik, ám Varsó az orosz–ukrán háború kezdete óta szorosan Ukrajna mellett áll – így történhetett meg, hogy Volodimir Zelenszkij és Andrzej Duda lengyel elnök együtt emlékeztek meg a második világháborúban az ukrán nacionalisták által a lengyelek ellen elkövetett mészárlások évfordulójáról.

A megemlékezésről készült felvételeken látható, amint Zelenszkij és Duda a nyugat-ukrajnai Luck városának egyik templomában részt vesznek vasárnap az áldozatok emlékére tartott istentiszteleten. „Együtt tisztelgünk Volhínia összes ártatlan áldozata előtt! Az emlékezés összeköt bennünket!” – írta Duda hivatala a Twitteren. „Együtt erősebbek vagyunk.” (Guardian)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!