Negyvenfokos hőség után brutális jégeső és villámárvíz csapott le Spanyolországra

2023. július 8. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Miután napokig 40 fok körüli hőhullám árasztotta el Spanyolországot, pénteken heves zivatarok, jégeső és villámáradások érkeztek a térségbe.

A BBC Észak-Spanyolországban készült videóján az látható, amint jeges víz folyik az álavai tartománybeli Vitoria-Gasteiz utcáin, jéggel borítva be egy kávézó teraszát. Délkeleten, Valenciában szintén heves esőzések és erős szelek pusztítottak.

Zaragozában villámárvíz is volt, ami autókat sodort el, de voltak, akik fákra mászva igyekeztek kimenekülni az áradatból.

A Greenpeace a héten kiadott figyelmeztetése szerint Spanyolország egyre melegebb és szárazabb lesz a klímaváltozás miatt. Mint az Euronews által szemlézett jelentésükből kiderült,

a globális felmelegedés minden egyes fokával Spanyolország éghajlata 1,5 fokkal felmelegszik, ami az ország középső részén még magasabb is lehet.

Spanyolország a következő húsz éven belül várhatóan eléri a 2 fokos felmelegedést, hacsak nem csökkentik azonnal az üvegházhatású gázok globális kibocsátását. A legrosszabb kibocsátási forgatókönyv szerint ez a felmelegedés a 21. század végére elérheti a 4 fokot.

Mint írták, Spanyolország a klímaváltozás miatt több árvizet és nagy intenzitású tüzet fog tapasztalni, valamint jelentős tengerszint-emelkedést, a tenger felszíni hőmérséklete várhatóan 1,8 és 3,5 fok között emelkedik 2100-ra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!