Távhűtéssel védekezik a hőség ellen Bécs, már a nyolcadik távhűtő központot építik

2023. július 7. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

Környezetbarát hűtési hálózat épül Bécsben, a város így védekezik a klímaváltozás okozta felmelegedés ellen, 2027-ig összesen 90 millió eurót fektetnek abba, hogy a távhűtés infrastruktúráját kiépítsék, közölte a bécsi külképviseleti iroda. A legújabb, most már nyolcadik távhűtő központ 350 000 négyzetméteren épül hipermodern MedUni kampusz kellős közepén, egy belső udvarban.

A 20 millió eurós beruházás eredményeként létrejövő központot várhatóan 2025 tavaszán helyezik üzembe, és nagyon fontos eleme lesz a rendszernek. „Terveink szerint az új központtal összekapcsoljuk a hálózatot a városközpont és Spittelau környéke között” – mondja Michael Strebl, a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie ügyvezetője.

A többi távhűtőközponthoz hasonlóan itt is árammal és hulladékhőből előállított energiával működő, nagy teljesítményű gépek segítségével hűtik le majd a rendszerben keringő vizet 5-6 Celsius-fokosra. Ezzel fedezik nyáron a kampusz oktatási és kutatási épületeinek teljes hűtési igényét, sőt télen a hőszükséglet jelentős részét is.

A fennmaradó hűtési kapacitás pedig megy tovább a hálózaton keresztül a többi fogyasztóhoz. A központ hatékonyságát tovább növeli egy beépített jégtároló, amely tárolja a megtermelt hideget az alacsony fogyasztású időszakokban, például éjszaka, majd a csúcsidőszakban visszaengedi a rendszerbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!