Húsz éve nem látott hadműveletet indított Izrael Ciszjordániában

2023. július 4. – 09:03

Húsz éve nem látott hadműveletet indított Izrael Ciszjordániában
Egy páncélozott jármű Dzsenínben, az Izrael által megszállt Ciszjordániában 2023. július 3-án – Fotó: REUTERS / Raneen Sawafta

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül háromezer palesztin civil hagyta el éjszaka a Ciszjordánia északi részén, Dzsenínben lévő menekülttábort, miután az izraeli légierő hétfő napközben súlyos légicsapását mért a területre, írja a Reuters.

Az izraeli hadsereg hétfő hajnalban indított nagyszabású, húsz éve nem látott mértékű hadműveletet több mint ezer katonával, légi fegyverekkel, drónokkal, állításuk szerint a művelet célja az Irán által támogatott palesztin fegyveres csoportok kiszorítása, és hogy a menekülttábor ne lehessen terroristák menedéke.

A harcokban eddig tíz palesztin halt meg – az izraeliek szerint mind harcosok voltak –, és közel százan megsebesültek, állítja a palesztin egészségügyi minisztérium.

Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu tanácsadója úgy fogalmazott, „Izrael közel áll a dzsenini hadművelet befejezéséhez”.

A palesztinok háborús bűncselekménynek nevezték a történteket, és általános sztrájkra szólítottak fel mindenkit, így kedden várhatóan bezárnak az irodák és az üzletek is, de a parkok és a játszóterek is.

Július 4-én Dzsenínben, az Izrael által megszállt Ciszjordániában – Fotó: Mohamad Torokman / Reuters
Július 4-én Dzsenínben, az Izrael által megszállt Ciszjordániában – Fotó: Mohamad Torokman / Reuters

A menekülttáborban közel 14 ezren élnek, és már korábban is mért rá csapásokat az izraeli hadsereg. Az ott tartózkodók között ugyanis az Iszlám Dzsihád, a Hamász és a Fatah több száz harcosa is ott van, az itt működő palesztin csoportok pedig több támadást is elkövettek már izraeliek ellen.

A segélyszervezetek felszólították Izraelt, hogy biztosítsa a humanitárius segítségnyújtást. Az Egyesült Államok hétfőn azt mondta, tiszteletben tartja Izrael jogát a védekezésre, de ennek ellenére sem lehetnek civil áldozatok. Ötszáz családot, azaz közel háromezer embert már evakuáltak a táborból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!