Elszakadhatnak az Egyesült Királyságtól, és talán Norvégiához csatoltatnák magukat az Orkney-szigetek

2023. július 3. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

Országot válthatnak az Orkney-szigetek, az Egyesült Királyságtól inkább Norvégiához „igazolna” a szigetcsoport – írja a Guardian.

A Skócia északi partjainál fekvő szigetcsoport terület tanácsa úgy döntött: megvizsgálja az „alternatív kormányzási formákat”, de azt is fontolóra veszi, hogy megváltoztatja jogi státuszát Nagy-Britannián belül, amitől jobb gazdasági lehetőségeket remélhetnek.

Az Orkney-szigetek 1472-ig norvég és dán ellenőrzés alatt álltak, amikor a szigeteket Skóciának adták, Margit dán királylány hozományaként, aki III. Jakab skót király felesége lett.

„Sokkal hosszabb ideig voltunk a norvég királyság részei, mint az Egyesült Királyságé. Odajönnek hozzám az utcán az emberek, és azt kérdezik: mikor fizetjük vissza a hozományt? Mikor megyünk vissza Norvégiába? Szoros rokonság és mély kulturális kapcsolat van közöttük. Pontosan ez az a pillanat, amikor fel kell térképezni a lehetőségeket” – mondta a BBC-nek James Stockan, az Orkney-szigetek tanácsának vezetője.

Szerinte a skót és brit kormányok „szörnyű kudarcot vallottak” az Orkney-szigeteken, ahol az egy főre jutó támogatás kevesebb, mint amennyit Shetland és a Nyugati-szigetek kapnak.

Bár az indítvány egyelőre semmire sem kötelezi a tanácsot, a tisztviselők jelentése szerint bármilyen alkotmányos módosításhoz petíciók, népszavazások és jogszabályok kombinációjára lenne szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!