Negyven évig bujkált, tizenhárom álnevet használt el, most elfogták az amerikai gyilkost

2023. július 1. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

40 év bujkálás után fogtak el egy gyilkosság miatt körözött férfit az Egyesült Államokban – írja a BBC. A most 65 éves Donald Santini 1984-ben gyilkolt meg egy nőt. Bár a nyomozók viszonylag gyorsan megállapították, hogy ő volt a tettes, évtizedekig nem bukkantak a férfi nyomára.

Pedig Santini nem bujkált különösebben. Bár tizenhárom álnevet használt el a negyven év alatt, a nyilvánosság elől nem nagyon rejtőzött el:

letartóztatása idején egy kaliforniai vízügyi bizottság elnökeként tevékenykedett, rendszeresen megjelent és felszólalt a bizottság nyilvános ülésein is.

De a szökésben töltött évek alatt dolgozott önkéntesként a Rotary Clubban, volt egy thaiföldi étterme, és egy társasház közös képviselőjeként is dolgozott. Mindezt úgy tehette meg, hogy az arcképe háromszor is feltűnt az „Amerika legkeresettebb bűnözői” című műsorban: 1990-ben, 2005-ben és 2013-ban.

Egy 16 oldalas, kézzel írott levélben, amelyet egy San Diegó-i hírcsatornának küldött, Santini azt írta, hogy

„azért tudtam ilyen sokáig szökésben maradni, mert szeretetteljes, tiszteletteljes életet élek”.

Santinit a 33 éves Cynthia Wood meggyilkolásáért körözték. A nőt Santini társaságában látták utoljára 1984. június 6-án a floridai Hillsborough megyében, mielőtt a nyomozók megtalálták egy csatornában a nő holttestét. Megfojtották. A gyanú gyorsan Santinire terelődött, de a férfi addigra már elmenekült a megyéből.

A rendőrség évtizedekig nem bukkant a nyomára, pedig nemcsak Floridában, de Kaliforniában, Texasban, sőt, Thaiföldön is keresték. Az ügyön az FBI is dolgozott – eddig sikertelenül.

A Floridai/Karibi Regionális Szökevény Munkacsoporttól kapott tipp vezette a nyomozókat a kaliforniai San Diego megyébe. Santini San Diego egyik külvárosában élt Wellman Simmonds álnéven.

A férfit letartóztatták, szándékos emberöléssel vádolták meg, majd a hét elején kiadták a floridai Tampában lévő Hillsborough megyei börtönnek.

Santini korábban már ült börtönben, mert katonaként Németországban állomásozva megerőszakolt egy nőt. 1983-ban rablással vádolták meg, miután kirámolt egy kisboltot Texasban.

„Donald Santini letartóztatása végre lezár egy régóta húzódó, lezáratlan ügyet, és közel négy évtizedes várakozás után igazságot szolgáltat az áldozat és családja számára” – nyilatkozta Chad Chronister, a floridai Hillsborough megye seriffje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!