Nem gyűjtött adatokat a kínai kémballon a Pentagon szerint

2023. június 30. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Nem gyűjtött semmilyen információt az a kínai léggömb, amely februárban Alaszkától a keleti partokig szelte át az Egyesült Államok kontinensét, állítja a Pentagon. Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy az USA „tisztában volt azzal, hogy a léggömb hírszerzési képességekkel rendelkezik, de a mostani értékelésünk szerint nem gyűjtött adatokat, miközben áthaladt az Egyesült Államokon vagy átrepült az Egyesült Államok felett”, írja a BBC.

„Az Egyesült Államok által a hírszerzési tevékenység mérséklésére tett erőfeszítések »hozzájárultak« ahhoz, hogy a léggömb nem tudott érzékeny információkat gyűjteni” – mondta a tábornok, aki nem erősítette meg a Wall Street Journalnak azt az értesülését, hogy a léggömbhöz amerikai gyártmányú berendezések tartoztak, de azt mondta, hogy a kínai drónok már használtak korábban kész amerikai berendezéseket.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, a léggömb februárban egy hetet töltött az Egyesült Államok és Kanada felett repülve, mielőtt Joe Biden amerikai elnök utasítására egy vadászgép lelőtte az Atlanti-óceán partjainál.

Az incidens feszültséget okozott az USA és Kína között, Kína tagadta, hogy hírszerzési céllal küldött ballont az Egyesült Államok légterébe, és azt állította, hogy a lelőtt repülőeszközök meteorológiai célokat szolgáltak, és ekkor tértek le kijelölt pályájukról. Később megvádolta az amerikai felet, hogy az incidenst követően saját kémballonjait küldte Kína fölé.

Azon a hétvégén két további, hasonló incidens is történt, hiszen másnap ismeretlen légi járművet lőttek le az északnyugat-kanadai Yukon közelében, majd egy harmadikat február 12-én, az egyesült államokbeli Huron-tó fölött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!