Összetört a francia rendőr, aki kedden lelőtt egy 17 éves fiút

2023. június 30. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem a francia rendőrséget hibáztatom, hanem egyetlen embert. Azt, aki elvette a fiam életét” – idézte a CNN a kedden Nanterre-ben lelőtt tizenhét éves fiú, Nahel édesanyját. A rendőr bocsánatot kért a családtól, ügyvédje szerint „mélyen lesújtották a történtek”. Emberölés ügyében indult vizsgálat a rendőr ellen, valószínűleg jogtalanul használta a fegyverét, letartóztatásban van. „A másodperc töredéke alatt hozott egy döntést, valószínűleg hibát követett el, de ezt majd a vizsgálatnak kell kimondania” – mondta az ügyvéd, Laurent-Franck Lienard.

A tragikus eset óta minden éjjel országszerte zavargások voltak. Emmanuel Macron francia elnök válságtanácsot hívott össze, megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a fiú lelövését, azt mondta, szeretné, ha az igazságszolgáltatás a lehető leggyorsabban végezné a munkáját. „Semmi nem igazolja egy fiatal halálát” – tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök érkezik a válságtanácskozásra – Fotó: Yves Herman / Reuters
Emmanuel Macron francia elnök érkezik a válságtanácskozásra – Fotó: Yves Herman / Reuters

A BBC összesítése szerint már 917 embert tartóztattak le a zavargások kezdete óta. Párizsban az erős rendőri jelenlét ellenére boltokat fosztogattak, és autókat gyújtottak fel, Marseille-ben pedig betiltották a nyilvános tüntetéseket. Arra a kérdésre, fontolgatják-e a szükségállapot bevezetését, Elisabeth Borne miniszterelnök azt válaszolta, „minden lehetőséget mérlegelnek”.

A fiú édesanyja, Mounia úgy véli, hogy Nahel algériai származása közrejátszhatott abban, hogy a rendőr elsütötte a fegyverét. „Meglátott egy arab arcot, egy fiatal arcát, és ki akarta oltani az életét. Fiatalokat ölnek, meddig tart ez még? Hány hozzám hasonló anya lesz még? Mire várunk?” – kérdezte.

A pénteki válságtanácskozás után Emmanuel Macron a szülők felelősségére figyelmeztetett. „A családanyákat és a családapákat felelősségre szólítom fel. A köztársaságnak nem dolga helyettesítenie őket” – idézte az MTI az államfőt, aki szerint az internetes közösségi oldalak „meghatározó szerepet játszanak az elmúlt napok történéseiben”.

Macron szerint az éjszakai erőszakos gyülekezéseket a Snapchaten, a TikTokon és más közösségi oldalakon szervezik, és a fiatalok versengenek egymással az erőszak másolásában.

„Időnként az az érzésünk, hogy egyesek az utcán folytatják a videójátékokat, amelyektől megrészegültek”

– tette hozzá. A hatóságok kötelezik a szolgáltatókat a zavargásokról készült felvételek törlésére és a felhasználók azonosítására.

Gérald Darmanin belügyminiszter délután arra kérte a régiók prefektusait, hogy rendeljék el a busz- és villamosközlekedés szüneteltetését pénteken este kilenc órától, írja az AFP. Darmanin azt is bejelentette, hogy a prefektusokon keresztül megtiltják a tűzijátékok, benzineskannák és más gyúlékony és vegyi anyagok árusítását. A kormány 45 ezer rendőrt küldött az utcákra abban bízva, hogy képesek lesznek nyugalmat teremteni pénteken éjszaka.

Rohamrendőrök Brüsszel belvárosában csütörtökön este – Fotó: Sylvain Plazy / Associated Press / MTI
Rohamrendőrök Brüsszel belvárosában csütörtökön este – Fotó: Sylvain Plazy / Associated Press / MTI

Zavargások törtek ki Brüsszelben is, tíz embert előállítottak a belga fővárosban. Autókat rongáltak meg, utcakövekkel dobálták meg a tömegközlekedési járműveket. A megrongált buszok ablakai betörtek, egy autó teljesen kiégett, írja az MTI.

A belga főváros tömegközlekedése a belső kerületben leállt, az Anneessens nevű metrómegállót lezárták, miután az oda érkező szerelvényt is megrongálták a megmozdulás résztvevői. A főként fiatalokból álló csoportok a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, macskakövekkel és más tárgyakkal dobálták meg őket.

A nagyobb francia városokban, Marseille-ben és Lyonban is összecsaptak rendőrök és tűntetők. Az előbbiben 63, az utóbbiban 17 embert vettek őrizetbe a zavargások után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!