Az USA-ban megtiltották az egyetemeknek a faji alapú pozitív diszkriminációt

2023. június 29. – 20:01

Az USA-ban megtiltották az egyetemeknek a faji alapú pozitív diszkriminációt
A Harvard Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem faji alapú felvételi eljárása mellett és ellen tüntetők – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai legfelsőbb bíróság gyakorlatilag betiltotta a Harvard Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem faji alapon pozitív diszkriminációt alkalmazó felvételi eljárásait. Ezt régóta alkalmazták az alulreprezentált kisebbségek (feketék, spanyol ajkúak) létszámának növelésére – írja a Reuters.

A bíróság ítélete szerint a jelentkezők faji hovatartozását pozitív értelemben figyelembe vevő felvételi eljárás sérti az alkotmány törvény előtti egyenlőségre vonatkozó részét.

Az ítéletet a konzervatív bírák többsége támogatta, míg a liberáris oldalon ellene szavaztak. A döntéssel a Diákok a Tisztességes Felvételiért nevű csoportnak adtak igazat, amit Edward Blum, pozitív diszkrimináció ellenes aktivista alapított. A döntés több egyetemet is arra kényszerít, hogy felülvizsgálja és átalakítsa felvételi programját.

A Harvard szerint az amerikai főiskolák és egyetemek mintegy 40 százaléka figyelembe veszi valamilyen módon a faji hovatartozást. Joe Biden már reagált is a Legfelsőbb Bíróság ítéletére: az amerikai elnök határozottan elítélte a döntést, arra kérte az egyetemeket, hogy ne adják fel eddig alkalmazott elveiket a sokszínűség biztosítása érdekében.

John Roberts, a Legfelsőbb Bíróság elnöke amellett érvelt, hogy a diákokat egyénként, a róluk szerzett tapasztalat alapján kell kezelni, nem pedig faji alapon. Roberts azt is hozzátette, hogy a felvételiző faji háttere abban az esetben mégis figyelembe vehető, ha komoly hátrányok érték miatta az életében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!