Pedofilok az MI segítségével készítenek és értékesítenek élethű pornográf képeket gyerekekről

2023. június 28. – 15:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pedofilok mesterséges intelligenciát (MI) használnak arra, hogy élethű, gyermekekkel való szexuális visszaélést ábrázoló anyagokat készítsenek és értékesítsenek, írja a BBC.

A visszaélésekről készült képek készítői a Stable Diffusion nevű mesterséges intelligencia szoftvert használják, amely a művészeti vagy grafikai tervezésben felhasználható képek generálására készült. A Stable Diffusion szoftver lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy szavakkal leírják, milyen képet szeretnének, a program pedig létrehozza a képet. Ez pedig lehet bármilyen kép, tehát akár gyermekek szexuális zaklatását is ábrázolhatja.

Egyesek úgy jutnak hozzá a képekhez, hogy előfizetnek a mainstream tartalommegosztó oldalakon, például a Patreonon. A Patreon képviselője azt mondta: „zéró tolerancia” van érvényben a gyerekek szexuális célú ábrázolása terén. A vállalat szerint a mesterséges intelligencia által generált káros tartalmak növekedése az interneten „valós és aggasztó”, hozzátéve, hogy egyre nagyobb mennyiségű ilyen anyagot azonosítottak és távolítottak el.

Az Országos Rendőrfőnöki Tanács szerint felháborító, hogy egyes portálok profitot termelnek ezekből a képekből, de mégsem vállalnak erkölcsi felelősséget érte. A brit rendőrség online gyermekbántalmazást vizsgáló csoportjai már találkoztak ilyen tartalmakkal.

Ian Critchley, a Nemzeti Rendőrfőnöki Tanács (NPCC) gyermekvédelemmel foglalkozó vezetője szerint téves lenne az az állítás, hogy „az ilyen képeken nem valódi gyermekek szerepelnek, ezért senkinek sem esett bántódása”. Az ilyen típusú számítógép által generált képeket ugyanúgy kezelik, mint egy valódi képet, ezért illegális a birtoklása, közzététele vagy továbbítása az Egyesült Királyságban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!