Szőrcsapdákkal veszi fel a harcot Ausztrália a veszélyesre duzzadt elvadult macskapopulációval

2023. június 28. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

Ötéves tervet készített Ausztrália az őshonos fajokra nézve egyre veszélyesebb méretűre duzzadt vadon élő házimacska-populáció csökkentésére - írja az ABC News.

A terv részeként úgynevezett „szőrcsapdákat” helyeznek el a ragadozó macskák élőhelyein. Ezek a dobozszerű szerkezetek lézer és kamerák segítségével az alakjuk és járásuk alapján meg tudják különböztetni egymástól a macskákat és rókákat az őshonos állatoktól. Ha beazonosítják, 8 milligramm mérgező gélt lőnek a macskák szőrére. A méreg akkor kerül az állatok szervezetébe, amikor azok lenyalogatják magukról.

A vadon élő macskák 28 faj kihalásáért felelősek, és 124 másik faj esetében is fenyegetést jelentenek Ausztráliában.

Ez az első – környezetvédelmi minisztérium által is jóváhagyott – eszköz, amellyel az ausztrál kormány az őshonos állatvilág védelmében csökkentené az európai telepesek által betelepített házimacskák elvadult egyedeinek populációját a szigetországban.

A macskák jelentős veszélyt jelentenek számos őshonos állatra, például az erszényeshangyászokra, az ecsetfarkú patkánykenguru, a vallabikra, és egyéb madár- és hüllőfajokra. Emellett akadályozzák a veszélyeztetett fajok visszatelepítését is a természetes élőhelyükre.

A macskacsapdát gyártó cég szerint a napenergiával működő eszköz „újszerű, humánus és automatizált, amely segít a macskák és rókák számának ellenőrzésében és csökkentésében, és ezáltal javítja az őshonos állatok jólétét”. A csapda bevetését nem kormányzati környezetvédelmi csoportok is támogatták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!