Leálltak a nemzetközi segélyszállítmányok, több százan haltak éhen Etiópiában

2023. június 27. – 19:12

Leálltak a nemzetközi segélyszállítmányok, több százan haltak éhen Etiópiában
Etiópiai nő sír az észak-etiópiai Tigré tartományban kirobbant harcok első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Addisz-Abebában 2021. november 3-án – Fotó: MTI / EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 700-an haltak éhen az észak-etiópiai Tigré tartományban március óta, miután az ENSZ és az Egyesült Államok is felfüggesztették a térségbe szánt élelmiszersegélyek szállítását – írja az MTI.

A segélyszállítmányokat azután függesztették fel, hogy kiderült: azokkal rendszerszinten visszaélnek. Márciusban először csak Tigrébe nem szállítottak, júniusban viszont az egész országban felfüggesztették a segélyszállítmányok küldését. „A helyzet válságos Tigrében” – közölte Gebrehiwot Gebregziaher, a tigréi katasztrófavédelmi hatóság igazgatója.

Március óta a hatóságok a tartományban 728 alkalommal regisztráltak éhezés miatti halálesetet.

Tigré északnyugati felében regisztrálták ezeknek az eseteknek közel a felét, azért itt, mert ide menekültek a két évig tartó polgárháború elől az emberek. Az alultápláltság miatt kórházba kerülők arányának megugrása is jól mutatja a helyzet komolyságát: 2022 áprilisa és 2023 áprilisa között 196 százalékkal nőtt a számuk – áll az ENSZ jelentésében. Az amerikai segélyszolgálatok márciusban egyébként még azt ígérték, hogy elegendő élelmiszer áll majd rendelkezésre.

Washington egészen addig nem juttat a térségbe élelmiszer-adományt, amíg le nem zárul az etióp kormánnyal közös vizsgálatuk. Az ENSZ Világélelmezési Programja egy ettől független, külön vizsgálatot is folytat az eltűnt segélyek ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!