Leszakította a lábát egy akna, protézissel tért vissza a frontra egy ukrán katona

2023. június 21. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

A 20 éves ukrán katona, Jehor Olijnyik bal lábszárát tavaly szeptemberben leszakította egy akna az ukrán fronton. Amputálni kellett, majd protézist kapott. Pár hónappal később visszatért a frontra. A Deutsche Welle riportja.

Olijnyik 18 éves kora óta hivatásos katona. Kezdetben a tüzérségnél, az első vonalakban harcolt. Szeptember végén az egységével visszafoglaltak egy pozíciót az oroszoktól, egy nappal később aknára lépett. Az orvosai, a családja és a barátnője is hevesen ellenezte, hogy visszatérjen a frontra, de ő hajthatatlan volt.

„Kötelességem van a hazámmal szemben, meg kell védenem. Ukrajnának szüksége van rám” – fogalmazott a riportban.

Olijnyikov hozzátette, a néhány hetes kényszerszünet alatt fokozódott benne a düh és a bosszúvágy, ezért is fontosnak tartotta, hogy visszatérjen. „Hogy az ember megmutassa, hogy többre képes, hogy mindezt túl lehet élni, és hogy sikerülni fog” – mondta.

Olijnyikot saját kérésére visszavették az egységéhez, azóta protézisben harcol a fronton. Vitalij Bokal helyettes századparancsnok a Deutsche Wellének azt mondta, nem ellenezték, hogy Olijnyik visszatérjen, sőt, örülnek neki, hogy nem csüggedt, jól van és visszakérte a helyét. „Augusztus óta ismerem őt, csodálatos harcos” – tette hozzá.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!