Nyugtatót is tartalmazó köhögéscsillapítóval gyógyszerezték a gyerekeket egy tajvani óvodában

2023. június 20. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

Óvadék ellenében egyelőre szabadlábon van annak az hszinpeji óvodának az igazgatója és öt pedagógusa, amelyben a hírek szerint több gyerek rendszeresen kapott epilepszia kezelésére vagy érzéstelenítésre használt fenorbarbitát és súlyos szorongás oldására használt benzodiazepint tartalmazó köhögéscsillapító gyógyszert. Ezek a szerek, írja a BBC, erősen addiktívak, túlzott alkalmazásuk esetén álmosság, légszomj léphet fel.

Az ügyben a rendőrség hetekkel ezelőtt indított nyomozást, ám a szülők nem tartják azt elég átláthatónak, ezért vasárnap több százan tüntettek ezért egy hszinpeji demonstráción. Az eset, amely a tüntetéshez vezetett, még májusban kezdődött, amikor is egy hszinpeji magánóvoda ovisának szülei azzal vádolták meg a személyzetet, hogy „ismeretlen szerekkel” etették gyermekeiket.

Az egyik ötéves gyerek édesapja a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a szülők a februári holdújév ünnepi időszaka alatt elvonási tünetekre figyeltek fel a gyerekek egy részénél. „Néhány szülő azt tapasztalta, hogy gyermekei a vakáció alatt ingerlékenyek, nyugtalanok lettek, alvás közben sikoltoztak, sőt, fájdalmasan görcsölt a lábuk” – mondta. Amikor a gyerekeket kérdezgették, kiderült, hogy a pedagógusok valami ismeretlen sziruppal etették őket. Ezután áprilisba, majd májusban is feljelentéseket tettek az intézménnyel szemben, mire végül az újabb júniusi panasz után a helyi hatóságok vizsgálatot indítottak. Ezt követően legalább nyolc gyermek szervezetében nyomokban fenobarbitált és benzodiazepint találtak – a szerek a pszichoaktív szerek csoportjába tartoznak.

Az érintett óvoda, a Kid Castle Nevelési Intézet szerződésének felmondását június 12-én rendelték el. És a vezetőit 150 000 tajvani dollár (1 millió 600 ezer forint) pénzbírsággal sújtották. Az ügyben jelenleg is bűnügyi nyomozás folyik. A helyi média arról számolt be, hogy a személyzet szerint a szülők beleegyeztek az iskola által biztosított gyógyszerek listájába, egy tajvani gyógyszerész pedig azt mondta a helyi médiának, hogy bár ritkák, egyes köhögés- és gyomor-bélrendszeri gyógyszerek fenobarbitált tartalmaznak.

A rendőrség a hetek óta tartó nyomozás során még nem tudott egyértelmű megállapítást tenni arról, miért etették a gyerekeket ilyen szirupokkal.

A történtek óta egy másik esetre is fény derült: Kaohsziungban négy orvos nem megfelelően alkalmazott fenobarbitált körülbelül 20 gyermeknél. Az orvosok hat hónapig nem praktizálhatnak, és pénzbírságot is kaptak. A szülők egyre növekvő aggodalma miatt a tajpeji városi kórház ingyenes vérvizsgálatokat is kínált az óvodáskorú gyermekek számára, hogy ellenőrizzék a nyugtatók nyomait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!