Akár 43 fok is lehet Szardínia szigetén

2023. június 20. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszországban hőségriadót léptettek életbe, mert a hőmérséklet sok helyen a negyven fokot is meghaladhatja, írja az MTI.

Szardínia szigetén 43 fokot várnak, és a kánikula egészen a hétvégéig tart az olasz polgári védelem figyelmeztetése szerint. A hőmérséklet megközelíti a negyven fokot Toszkána és Lazio tartományban is. Rómában csütörtökön tetőzik a kánikula.

Az év első, afrikai eredetű hőhulláma érkezett meg Olaszországba. A meteorológusok a punok ellen harcoló ókori hadvezérről, Scipióról nevezték el.

A polgári védelem arra szólította fel az időseket, gyerekeket és betegeket, hogy ne menjenek utcára a nap legmelegebb óráiban.

A tűzoltóság felkészült az erdő- és bozóttüzekre.

Marina di Ragusa – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Marina di Ragusa – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Az olaszok többsége még nem indult el vakációzni, a városok tele vannak lakosokkal és turistákkal. A gimnazisták szerdán kezdik el az írásbeli érettségit az irodalomdolgozattal. Az idén 536 ezer diák érettségizik.

Itthon is fokozódik a kánikula, az ország déli részén elérhetjük a 35 fokot, extrém erős lesz az UV-sugárzás, írja az Időkép. Egy-egy zápor, zivatar csak északkeletre és az Alpokaljára sodródhat be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!