Egy gyaloghíddal összekötöttek két stockholmi városrészt, amiből politikai ügy lett

2023. június 20. – 15:06

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mindenki örül az új gyalogos hídnak, amely két stockholmi városrészt köt össze: a szociálisan hátrányos helyzetű Rinkebyt és a jómódú Ursviket. Sokan felkapták a témát arra hivatkozva, hogy a hídon keresztül a bűnözés is átterjed a gazdagabb negyedbe. Svédországban évek óta bandaháborúk és utcai lövöldözések okoznak feszültséget, és a helyzet egyre súlyosabbnak tűnik. Az esetek főként külvárosi kerületekhez köthetők, ahol többségében bevándorlók élnek, mint Rinkeby-ben. A híd Stefan Bergström várostervező ötlete volt, és reméli, az izgalom elül majd addigra, mire elkészül a híd.

Az egyik Rinkebyben élő megszólaló, Ali Eren úgy véli, a probléma megoldásához kevés a híd, az államnak komplexebben kellene kezelnie a problémát. Az állami iskolákba fektetett összeget kritizálta, és azt is mondta, a törvények túl engedékenyek: tudják a fiatalok, ha 18 éves koruk alatt lelőnek valakit, csak néhány évet kell börtönben tölteniük ezért.

A svéd rendőrségtől a Deutsche Wellének azt mondták, egyre fiatalabbakkal van dolguk, már 13-14 évesek is vannak közöttük. Megpróbálták bevonni az ifjúságvédelmet, kimenni a családhoz, de egy bizonyos ponton túl nem tudnak beavatkozni. A Svéd Demokraták nevű jobboldali populista párt lebontaná a hidat. Deutsche Welle riportja.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!