A NATO szorosabbra fűzné kapcsolatát Ukrajnával

2023. június 15. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna is helyet kaphat a NATO-Ukrajna Tanácsban, egy olyan döntéshozó testületben, amely az észak-atlantai katonai szövetség és az Oroszországgal hadban álló ország közötti együttműködést irányítaná.

A tanács első ülését csütörtökön, a NATO védelmi miniszteri ülése után tartják Brüsszelben. A lényeges különbség a már létező bizottság és a tanács között, hogy míg előbbi nem rendelkezik döntéshozatali joggal, utóbbi igen. Amennyiben a NATO védelmi miniszterei úgy döntenek, hogy megalapítják a tanácsot, Ukrajna is egyenrangú tagja lehetne, ami sokkal szorosabbá fűzné az ország és a védelmi szövetség kapcsolatát.

„Ha a szövetségesek beleegyeznek a NATO-Ukrajna Tanács megalapításába, az azt jelentené, hogy 32 egyenlő résztvevő ülne egy asztalhoz egy olyan testületben, amely döntéseket is hozhatna. Ez egy olyan struktúra lenne, amely sokkal mélyebb együttműködést és közös döntések meghozatalát tenné lehetővé. Ez az Ukrajna és a NATO közötti politikai partnerség jelentős megerősödését jelentené” – magyarázta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a csütörtöki NATO-csúcs előtt.

Bár abban továbbra sincs megállapodás, hogy a hadban álló ország mikor csatlakozhat a katonai szövetséghez.

Jens Stoltenberg úgy fogalmazott: „Egyetértünk abban, hogy a legsürgetőbb feladat most annak biztosítása, hogy Ukrajna szuverén, független nemzetként érvényesüljön, mert ha Ukrajna nem érvényesül, és nem tud demokratikus államként tovább létezni Európában, akkor egyáltalán nem lehet majd a tagság kérdését megvitatni”.

Jens Stoltenberg NATO főtitkár átöleli Olekszij Reznikov ukrán védelmi minisztert Brüsszelben 2023. június 15-én – Fotó: Simon Wohlfahrt / AFP
Jens Stoltenberg NATO főtitkár átöleli Olekszij Reznikov ukrán védelmi minisztert Brüsszelben 2023. június 15-én – Fotó: Simon Wohlfahrt / AFP

Stoltenberg szerint a 31 országot tömörítő szövetség a kétnapos tanácskozás végén megállapodhat egy „többéves programban, hogy segítsük Ukrajnát abban, hogy a régi szabványokról, felszerelésekről és eljárásokról áttérjen a NATO-szabványokra, és teljes mértékben egységessé váljon a NATO-val”.

Hozzátette, hogy a NATO-szövetségesek által felajánlott támogatások már most éreztetik a hatásukat a harctéren.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!