Ausztrália törvénnyel akadályozta meg, hogy Oroszország az ausztrál parlament mellé építhessen nagykövetséget

2023. június 15. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Törvénnyel akadályozta meg Ausztrália, hogy Oroszország új nagykövetséget építsen közvetlenül az ausztrál parlament mellé. A lépést nemzetbiztonsági okokkal indokolták.

Anthony Albanese miniszterelnök közlése szerint a jogszabály megszünteti Oroszország bérleti jogát a nemzetbiztonsági szempontból kényes területen.

Az ausztrál kormány azért nyújtotta be a törvényjavaslatot, mert Oroszországnak májusban a szövetségi bíróságon sikerült megakadályoznia, hogy megszüntessék a bérleti jogát a kérdéses területen. Moszkva 2008-ban szerezte meg a bérleti jogot a területre, hogy ott nagykövetséget építsen, de az épület nem készült el a vállalt időre, ezért a canberrai hatóságok felmondták a bérleti szerződést.

A kormányfő elmondta, hogy a törvényjavaslatot a parlament mindkét háza elfogadta csütörtökön, pár órával a benyújtása után. A törvény azt követően lép hatályba – várhatóan még csütörtökön –, hogy azt a III. Károly királyt képviselő David Hurley főkormányzó is jóváhagyja.

Oroszország diplomáciai képviselete jelenleg a Griffith külvárosában lévő egykori szovjet nagykövetségen működik.

„A kormány nagyon világos biztonsági tanácsokat kapott arra vonatkozóan, hogy milyen kockázatot jelent az orosz jelenlét a parlamenthez ilyen közel”

– mondta Albanese. Hozzátette, hogy a döntés hátterében a parlament épületével kapcsolatos „potenciális beavatkozás” áll.

Albanese hangsúlyozta, hogy az ausztrál kormány elítéli Oroszország „törvénytelen és erkölcstelen ukrajnai invázióját”. A NATO-tagországokon kívül Ausztrália Ukrajna egyik legnagyobb támogatója.

(MTI, Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!