Kínzással és kivégzéssel vádolja a Clooney Alapítvány a venezuelai hatóságokat

2023. június 14. – 20:40

Másolás

Vágólapra másolva

Emberiesség elleni bűncselekmény miatt indított pert a venezuelai hatóságok ellen a Clooney házaspár által alapított Clooney Alapítvány az Igazságosságért – olvasható az Aljazeera oldalán. A szerdán benyújtott keresetben az áll, hogy a venezuelai hatóságok olyan embertelen módszereket alkalmaznak politikai ellenfeleikkel szemben, mint a kínzás és a kivégzés. A Clooney Alapítvány keresetét két olyan család nevében nyújtották be, akiknek a rokonai állítólagosan célpontok voltak. „Önkényes fogva tartásokról, kínzásokról, bírósági eljárás nélküli kivégzésekről van szó” – mondta Ignacio Jovtis, az alapítvány ügyvédje.

Erika Guevara-Rosas, az Amnesty International emberi jogi ügyvédje a sajtóközleményében az üggyel kapcsolatban azt írta, hogy az igazságtalansággal szemben fellépők titáni erőfeszítései az alapítvány támogatásával elérhetik céljukat:

A pert az argentin fővárosban, Buenos Airesben indítványozták, mivel Argentína egyike azon országoknak, ahol az úgynevezett egyetemes joghatóság elvei alapján vizsgálják az emberiesség elleni bűncselekményeket. Az argentin bíróságok korábban szintén vizsgálatot indítottak a rohingyák ellen Mianmarban elkövetett lehetséges népirtás ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!