A 92 éves Soros György átadja pénzügyi birodalma irányítását a fiának

2023. június 11. – 16:50

A 92 éves Soros György átadja pénzügyi birodalma irányítását a fiának
Soros György a 2022-es davosi Világgazdasági Fórumon – Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Soros György átadja pénzügyi birodalma irányítását fiának, Alexander Sorosnak – derül ki a 92 éves üzletemberrel a Wall Street Journalban vasárnap megjelent interjúból.

A vagyonát tőzsdei alapkezelőként felhalmozó, filantróp üzletember a liberalizmus nagy támogatójaként vált ismertté a világban, írja összefoglalójában a Reuters. Soros az interjúban azt mondta: korábban nem akarta, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványait (OSF) öt gyermekének egyike vegye át.

Végül azonban úgy döntött, hogy az alapítványt és 25 milliárd dolláros vagyonának kezelését átadja fiának, a 37 éves Alexander Sorosnak. Soros György azt mondta: az Alex néven ismertté vált fia kiérdemelte ezt.

Alex Soros – Fotó: Ben Gabbe / Getty Images
Alex Soros – Fotó: Ben Gabbe / Getty Images

Az interjúban Alex is megszólal, aki azt mondja: ő politikusabb alkat, mint az apja, és továbbra is támogatni fogja a baloldali politikusokat Amerikában.

„Bármennyire is szeretném kivonni a pénzt a politikából, amíg a másik oldal is ezt teszi, nekünk is ezt kell tennünk” – mondta Alex.

Az OSF igazgatótanácsa már decemberben Alex Sorost választotta elnökévé. Az alapítvány évente mintegy 1,5 milliárd dollárt (kb. 513 milliárd forint) irányít olyan szervezeteknek, amelyek például az emberi jogokat támogatják világszerte, és segítik a demokráciák kiépítését – írta a Wall Street Journal.

Alex Soros Susan Weber Soros és Soros György házasságából született, a New York-i Katonah-ban nevelkedett édestestvérével, Gregoryval. 2009-ben a New York-i Egyetemen diplomázott, 2018-ban pedig történelem PhD fokozatot szerzett a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen, írja róla a Wikipedia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!