Meghalt Unabomber, aki 17 évig robbantgatott büntetlenül az Egyesült Államokban

2023. június 10. – 19:50

Másolás

Vágólapra másolva

Holtan találták cellájában szombat reggel az Unabomber néven ismert Ted Kaczynksit, aki közel húsz éven keresztül büntetlenül robbantgatott az Egyesült Államokban – írja az ABC. Kaczynski 1978 és 1995 között legalább 16 robbantást követett el, amelyekben hárman meghaltak és több mint húszan megsebesültek.

Kaczynski eredetileg matematikaprofesszor volt a michigani és a kaliforniai egyetemeken. 1971-ben felhagyott ezzel, és egy erdei kunyhóba költözött, ahol önellátó módon próbált élni, de ez nem sikerült neki. Ekkor döntött úgy, hogy az iparosítás és a természetrombolás ellen a terrorizmus eszközével fog fellépni.

Kaczynski 1978-tól kezdve levélbombákat küldött különböző címekre, elsősorban egyetemi oktatóknak és repülőgép-társaságok alkalmazottainak. Az első bombák közül több nem robbant fel, mikor a helyszínre ért, így Kaczynski az évek alatt egyre hatékonyabb szerkezeteket épített.

Kaczynski anarchista volt, és úgy gondolta, hogy a technológiai fejlődés tönkreteszi az emberiséget, az ipari forradalom következményei pedig katasztrofálisak. Elutasította a baloldaliságot, és szerinte vissza kell térni egy természetközeli élethez, mert a társadalom egyre bonyolultabbá válásával az egyéni szabadság és az egyéni döntési lehetőségek egyre szűkülnek.

Az FBI 1979-ben kezdett el nyomozni Kaczynski után, rögtön egy 125 fős csapattal. Ekkor adták neki az UNABOM fedőnevet, amely később a sajtóban Unabomberre változott. Az FBI egymillió dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel az elkövetőre, és sokáig annak ellenére nem jutottak semmire, hogy ez volt a szervezet történetének legdrágább nyomozása.

Kaczynski 1995-ben egy 35 ezer szavas szöveget küldött több nagy újságnak azzal az ígérettel, hogy ha lehozzák, felhagy a bombázással. Az FBI javaslatára a New York Times és a Washington Post lehozta az „Az ipari társadalom és jövője” című kiáltványt. Kaczynski öccse, David Kaczynski felismerte testvére stílusát a publikált Kiáltványban, és megkereste az FBI-t, amely ez alapján el tudta kapni a férfit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!