Leérettségizett Greta Thunberg, nem vesz részt több pénteki iskolasztrájkon

2023. június 9. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

„Ma leérettségizem, ami azt is jelenti, hogy többé nem fogok tudni részt venni az éghajlatváltozás miatt tartott iskolai tiltakozásokon”

– posztolta a Twitterre Greta Thunberg. A fiatal klímaaktivista azt írta, érettségije megszerzésével 251 hét után nem vesz részt több pénteki sztrájkon – a 2018-ban, 15 évesen egyedül elkezdett demonstrációkon Thunberg tüntetőleg nem ment be az iskolába, hogy így hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra. Tiltakozásaihoz végül több ezren csatlakoztak Európa-szerte, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is, írja a BBC.

„Amikor 2018-ban elkezdtem a tiltakozást, nem gondoltam volna, hogy ezzel bármit el tudnánk érni. Három héten keresztül mindennap sztrájkoltunk, egy csapatnyi gyerek, akik úgy határoztak, hogy ezt minden pénteken folytatni fogják. Így jött létre a Fridays For Future” – írta Thunberg.

„Sok minden változott azóta, mióta elkezdtük, és még rengeteg tennivaló van hátra. Még mindig rossz irányba haladunk, a hatalmon lévők a kapzsiság, a profit és a gazdasági növekedés nevében feláldozhatják a háttérbe szorított embereket és a bolygót”

– fogalmazott a klímaaktivista. „Én továbbra is tüntetni fogok péntekenként, még akkor is, ha ez már nem iskolai sztrájk” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!