Stabil az állapota a franciaországi játszótéren megkéselt kisgyerekeknek

2023. június 9. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

A francia állami média szerint stabil az állapota annak a négy kisgyereknek, akiket életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, miután egy késes férfi megsebesítette őket a franciaországi Annecyben.

Ahogy azt korábban írtuk, csütörtök délelőtt egy szír férfi ámokfutásba kezdett a Felső-Savoya-i kisváros egyik parkjában. A támadásban összesen hatan sérültek meg, közülük négyen egészen kicsi gyerekek voltak, akik a helyi játszótéren játszottak. A négy sérült gyerek között volt egy 22 hónapos, egy három- és egy négyéves gyerek is, egyiküket a babakocsiban támadta meg a férfi. A gyerekek közül ketten franciák, a másik két áldozat pedig holland és angol állampolgárságú. Mind a négyüket meg kellett műteni. A holland gyereket Genfbe szállították, de a többieket Franciaországban ápolják, őket pénteken látogatta meg Emmanuel Macron elnök. A másik két sérült felnőtt közül az egyik szintén kórházba került.

A támadás egy játszótér mellett zajlott, és egy iskola is van a park mellett, így több gyerek is szemtanúja volt az eseményeknek. Az eset miatt harmincheten sokkos állapotba kerültek. A gyerekek mentális egészségének érdekében péntektől a kisváros összes iskolájában pszichológusok foglalkoznak a gyerekekkel.

Annak, hogy a késes férfi nem tudott többeket megkéselni, szerepe van egy 24 éves Henri nevű egyetemistának, akit mostanra csak „hátizsákos hősként” emlegetnek a francia médiában. A fiatalember követte a parkban bolyongó elkövetőt, és megpróbált vele a táskáit lóbálva szembeszállni is. A hívő katolikus fiú szerint „nem a véletlen műve”, hogy épp ott volt a parkban. „Amit én tettem, bárki megtehette volna. És mindenkinek meg kellene tennie” – mondta a Le Parisiennek.

Miután a szíriai férfi megkéselte a gyerekeket, elfutott a helyszínről, majd megtámadott egy idős férfit, aki a közelben sétált. Ekkor léptek közbe a rendőrök, a támadót lábon lőtték és letartóztatták.

Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá a támadót

Mint kiderült, egy 32 éves szír keresztény férfi volt a késelő, akit Abdalmasih H. néven emleget a francia sajtó. A támadáskor keresztet viselt, és egy keresztény imakönyv volt a kezében, és az ámokfutása közben azt kiabálta, hogy „Jézus Krisztus nevében” cselekszik.

Egyelőre nem terrorcselekményként vizsgálják a történteket, és azt is megállapították, hogy az elkövető egyedül cselekedett. Abdalmasih H.-nak nem volt korábban dolga a rendőrséggel, nem szerepel a titkosszolgálati nyilvántartásokban. De már hónapok óta hajléktalanként élhetett Annecyben, miután elhagyta a Svédországban élő feleségét.

A férfi exfelesége az AFP-nek arról beszélt, hogy férjével Törökországban ismerkedtek meg, majd két év után össze is házasodtak Svédországban. Gyerekük is született, ám a férfinak nem sikerült megszereznie a svéd állampolgárságot, ezért döntött úgy, hogy otthagyja az országot. Mivel a nő nem akart vele menni, a válás mellett döntöttek. Az asszony szerint 8 hónapja érkezhetett a támadó Franciaországba.

Volt férjét nagyon kedves embernek írta le, és nem is érti, hogy hogyan vetemedhetett gyilkosságra, bár az elmúlt időszakban nem beszéltek, így a férfi mentális állapota számára is ismeretlen. „Négy hónappal ezelőtt felhívott, és azt mondta, hogy egy templomban lakik. De ennél többet nem tudok, főleg a családjával tartja a kapcsolatot, akik az Egyesült Államokban élnek” – tette hozzá a volt feleség, aki szintén a Közel-Keletről származik. A férfi második menekültstátusz iránti kérelmét állítólag néhány nappal a késes támadások előtt utasította el a francia állam.

A letartóztatása után a rendőrség azonnal megkezdte a férfi kihallgatását, illetve már előre kilátásba helyezték, hogy pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá, miután szemmel láthatólag zavartan viselkedett a támadás alatt is.

A férfi menekültstátusza miatt újra napirendre került a bevándorlás kérdése. A jobboldal Debout la France! párt elnöke szerint nem izolált esetekről van szó. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke szintén nem hagyta szó nélkül az esetet. „Még mindig sok a homály ebben a történetben, de ez a bevándorlás kezelésének problémája” – mondta Marine Le Pen péntek reggel, hozzátéve, hogy attól még, hogy a szír férfi kapott menekültstátuszt Svédországban, nem szabadott volna hagyni, hogy vízum nélkül beutazhasson Franciaországba.

Alexis Corbière, a baloldali La France Insoumise (Engedetlen Franciaország) képviselője a hidegvér megőrzését szorgalmazta. Burkoltan utalt arra is, hogy a bevándorlást hibáztatók „egyből lehűltek, amikor más részletek is kiderültek az elkövetővel kapcsolatban” – itt valószínűleg a férfi keresztény hitvallására gondolt Corbière.

Olivier Véran francia kormányszóvivő szintén ezen az állásponton volt, hogy nem szabad egyből a bevándorlás kérdésére mutogatni az ügy miatt. „Ez nem a botrány ideje. Majd válaszolunk a kérdésekre, ha lesznek válaszaink” – mondta, amikor a migrációról kérdezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!