Közel félmillió ember vett részt a kormányellenes tüntetésen Varsóban

2023. június 4. – 22:37

Közel félmillió ember vett részt a kormányellenes tüntetésen Varsóban
Donald Tusk, volt lengyel miniszterelnök részt vesz a kormányellenes felvonuláson, amit a kommunizmus utáni utáni első demokratikus választások 34. évfordulójára szerveztek Varsóban, 2023. június 4-én. A szervezők szerint félmillió ember vett részt a demonstráción. Más lengyel városokban is nagy tömegek vonultak az utcára – Fotó: AFP / Beata Zawrzel / NurPhoto

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül 500 ezer ember vett részt azon a varsói tüntetésen, amit a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt ellen szerveztek, számol be a Politico. Sokan kormányellenes plakátokat emeltek a magasba, míg mások fehér-piros zászlóval érkeztek a demonstrációra, aminek napja egybeesett a lengyelországi kommunizmus utáni első szabad választás 34. évfordulójával.

A tüntetés élén a volt lengyel miniszterelnök, az Európai Tanács volt elnöke, Donald Tusk állt, aki jelenleg a Polgári Platform (PO) párt vezetőjeként próbálja legyőzni a PiS-t a közelgő választásokon.

Ez volt Lengyelország egyik legnagyobb politikai demonstrációja, amire néhány nappal azután került sor, hogy a lengyel elnök, Andrzej Duda aláírt egy orosz befolyást vizsgáló bizottság felállításáról szóló ellentmondásos törvényt. A bizottság széles körű hatáskörrel rendelkezik majd, többek között tíz évre eltilthatja azokat a személyeket a közhivatali pozícióktól, akikről kiderül, hogy orosz befolyás alatt hoztak meg politikai döntéseket. A lengyel ellenzék szerint a bizottság a szankcióit arra használja majd fel, hogy Tuskot eltávolíthassák a politikai színtérről.

A lengyelországi, valamint az amerikai és az uniós bírálatokat után Duda elnök is azt szorgalmazza, hogy a bizottság jogait és hatáskörét limitálják, de ehhez újabb parlamenti szavazásra lenne szükség.

Lengyelországban ősszel várhatóan szoros választások lesznek, a Politico felmérése szerint Tusk Polgári Platformja jelenleg a PiS mögött áll. A kormánypártnak azonban nincs elég támogatottsága ahhoz, hogy garantáltan többsége legyen a parlamentben a választások után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!