Neonácikra támadó szélsőbaloldaliak elítélése miatt törtek ki zavargások Lipcsében

2023. június 4. – 14:23

Neonácikra támadó szélsőbaloldaliak elítélése miatt törtek ki zavargások Lipcsében
Rendőrök állnak égett törmelék mellett, miközben baloldali tüntetők tüntetnek. A drezdai bíróság öt év börtönbüntetést szabott ki a 28 éves Lina E. ügyében, akit jobboldali szélsőségesek ellen elkövetett súlyos erőszakos cselekményekkel vádoltak – Fotó: Christian Mang / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Lipcsében zavargásba fordult át több kisebb tüntetés, amiket azután szerveztek, hogy a drezdai bíróság elítélte a szélsőbaloldalinak tartott Lina E.-t – írja a Spiegel.

A nagyvárosban több békésen lezajlott tüntetés után szabadultak el az indulatok, különösen Connewitzben és Südvorstadtban. Egy nagyjából ezerfős tömeg különböző tárgyakkal és petárdákkal dobálta a rendőröket. Az erőszakos tüntetők később barikádokat emeltek, amiket fel is gyújtottak. Őket egyenként igazoltatták, ötöt közülük előállítottak. A helyi rendőrség azt írta közleményében, hogy a kora reggeli órákban egyre kevesebb rendbontó akcióra került sor. A közlemény alapján összesen 23 rendőr sérült meg, ketten közülük már is készek a szolgálatra.

A zavargásokat az váltotta ki, hogy Lina E. öt év három hónap szabadságvesztést kapott, miután 2018 és 2020 között három vádlott-társával együtt neonáci, illetve neonácinak tartott emberek ellen hajtottak végre támadásokat. A vád szerint a 28 és 37 év közötti résztvevőkből álló csoport a lipcsei Wurzenben és a türingiai Eisenachban támadott meg szélsőjobboldaliakat paprikaspray-vel, botokkal, súlyos sérüléseket okozva.

Összesen 13 embert támadtak meg. Köztük volt például egy eisenachi kocsma üzemeltetője, akinek a helye a szélsőjobboldaliak ismert találkozóhelye volt. Az egyik legsúlyosabb vádpont szerint egy csatornamunkást olyan brutálisan megvertek, hogy eltört az arccsontja és a koponyacsontja. A támadás oka az volt, hogy a férfi egy jobboldali divatmárka sapkáját viselte. A sértett a bíróságon azt állította, hogy már régen eltávolodott a jobboldali köröktől, írta a német közszolgálati ZDF portálja.

Lina E.-t egyebek mellett bűnszervezetben való részvételért és többszörös súlyos testi sértésért ítélték el. Társai két év és öt hónap, illetve három év és három hónap közötti börtönbüntetést kaptak. Az ítélet kihirdetése után a baloldalinak tartott közösségek országszerte mozgósításba kezdtek a szombaton tartott úgynevezett X. napi tüntetésre.

Az ítélet társadalmi vitát váltott ki Németországban, írja a Tagesspiegel. A bírálók egy része egyfelől túl enyhének találja az ítéletet a hasonló esetekhez képest, mert a kiszabott büntetés jóval az ügyészség által indítványozott nyolc éves szabadságvesztés alatt van. Lina E. – aki 2020 novembere óta előzetes letartóztatásban volt – így az ítélet kihirdetése után szabadon el is hagyhatta a tárgyalótermet. Másfelől azért érik kritikák az ítéletet, mert azt egyesek eleve elhibázottnak látják. A német Zöldek ifjúsági szervezetének szóvivője például azt mondta: az eljárás túlzó volt és kétségbevonható bizonyítékokon alapult. A baloldali párt (Die Linke) berlini képviselője pedig azt mondta: aki a nácik ellen szerveződik, az nem bűnöző, azt csak kriminalizálják, bűnözőnek állítják be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!