Meghalt az Életrevalók című filmet ihlető francia üzletember

2023. június 3. – 09:00

Meghalt az Életrevalók című filmet ihlető francia üzletember
Philippe Pozzo di Borgo 2012. december 4-én – Fotó: Britta Pedersen / dpa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hetvenkét éves korában, a marokkói Marrákesben meghalt Philippe Pozzo di Borgo francia üzletember, akinek az élete ihlette az Életrevalók című filmet – közölték a vígjáték rendezői az AFP francia hírügynökséggel. „Halála ledöbbentett, de főleg hatalmas szomorúsággal töltött el, mert a barátságunk hihetetlenül hosszú volt” – mondta Eric Toledano – aki Olivier Nakache-sal közösen rendezte az Életrevalókat.

Philippe Pozzo di Borgo Tuniszban született, egy korzikai nemesi családból származott, a Champagne Pommery pezsgőház igazgatója volt, mielőtt 1993-ban siklóernyőzés közben történt balesete következtében nyaktól lefelé lebénult. Az ő történetén alapszik az Életrevalók, amiben egy lebénult arisztokrata sorsát teljesen megváltoztatja új gondozója, aki kilátástalanul hátrányos helyzete dacára talpraesettségével és humanitásával visszaadja a férfi életkedvét.

A Francois Cluzet és Omar Sy főszereplésével készült kultuszfilmmé vált alkotást Franciaországban csaknem 20 millióan látták a mozikban, a vígjátékot ötven országban mutatták be, és hatalmas sikerrel söpört végig egész Európán. 2019-ben egy amerikai változat is készült a filmből, Bryan Cranstonnal és Kevin Harttal, The Upside címmel.

Az eredeti film előzetesét itt tudja megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!