Lukasenko: Az egyetlen hiba, amit Oroszországgal együtt elkövettünk, hogy nem végeztünk Ukrajnával 2014-ben

2023. június 3. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyetlen hiba, amit Oroszország és Belarusz elkövetett, hogy nem 2014-2015-ben „oldottuk meg ezt a kérdést, amikor Ukrajnának nem volt hadserege és nem volt felkészülve” – mondta Alekszandr Lukasenko belarusz elnök csütörtökön Minszkben, a Független Államok Közössége (a Szovjetunió néhány régi tagállamának laza szervezete) biztonsági vezetőinek tanácskozásán.

Oroszország 2014-ben illegálisan megszállta a Krímet és elcsatolta Ukrajnától, a Kreml által támogatott szakadár harcosok pedig területeket foglaltak el Kelet-Ukrajnában.

A Politico beszámolója szerint a belarusz elnök az ukrajnai invázió kapcsán azt mondta: „Tudtuk, hogy ez lesz. Ha a háború nem kezdődött volna el tavaly, akkor holnap kezdődött volna el, de rosszabb feltételekkel Oroszország és Belarusz számára”. Lukasenko szerint a kérdést 2014-ben kellett volna megoldani.

„Mi békésen akartuk rendezni. Ők viszont ezt az időt arra használták fel, hogy harcképes fegyveres erőt hozzanak létre” – fogalmazott.

Alekszandr Lukasenko Moszkvában 2023. május 25-én – Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik / AFP
Alekszandr Lukasenko Moszkvában 2023. május 25-én – Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik / AFP

A belarusz államfő feje mostanában nem csak az elhúzódó ukrajnai invázió miatt főhet: a nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service péntek éjjel a lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Belaruszt.

„Az osztályzatrontáshoz fűzött indoklás szerint a Belaruszra megállapított ”C„ besorolás a Moody's azon várakozását tükrözi, hogy az ukrajnai háború elhúzódása miatt a külföldi szankciók középtávon is korlátozzák Belarusz képességét devizaadósság-szolgálati kötelezettségeinek teljesítésére, és ez valószínűleg 65 százalékot maghaladó veszteséget okoz a kötvénybefektetőknek” – írja a Portfolio.

A Moody's szerint Belarusz mindaddig csődhelyzetben marad, amíg támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót, és amíg az emiatt kirótt szankciók érvényben maradnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!