Több mint egy hónapja nem találják a kolumbiai dzsungelben eltűnt négy gyereket

2023. június 3. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy hónapja keresik azt a négy gyereket, akik május 1-én zuhantak le egy repülőgép-balesetben Kolumbiában az Amazonas dzsungelben. A hatóságok szerint a gyerekek valószínűleg életben vannak, különben már megtalálták volna a holttestüket, hiszen annak szaga odavonzotta volna az állatokat.

Május elsején, a kora reggeli órákban az Amazonas dzsungel felett motorhiba miatt zuhant le a gyerekeket is szállító kisrepülőgép. A kolumbiai csapatok megtalálták a gép roncsait, a pilóta, egy idegenvezető és a gyerekek anyjának holttestével együtt. A gépen utazó 13, 9, 4 éves gyerekek és a 11 hónapos kistestvérük viszont eltűnt.

Kutyákkal keresik a gyereket az erdőben – Fotó: Colombian Air Force
Kutyákkal keresik a gyereket az erdőben – Fotó: Colombian Air Force

Pedro Sánchez, a kolumbiai különleges erők parancsnoka május végén az El Parisnak adott interjújában azt mondta: nemrég gyerek lábnyomot is láttak, illetve kisbaba által használt pelenkát, előkét, tornacipőt, masnit, sőt egy, valószínűleg a gyerekek által épített menedékházat is megtaláltak. A parancsnok azt mondta, hogy most körülbelül 20 négyzetkilométerre szűkítették le a keresést, de a munkát nehezíti, hogy a dzsungelben körülbelül 20 méterre előre már nehéz látni a növényzettől. Illetve sokat esik az eső, így a mozgást is nehezebb meghallani, észrevenni. A parancsnok szerint a gyerekeket más csoport vagy törzs nem találhatta meg, hiszen felnőtt lábnyomokat nem láttak a területen.

Az újságíró megkérdezte az interjú végén, hogy meddig tarthat még a keresés, erre Pedro Sánchez azt mondta:

„A küldetést akkor fejezzük be, amikor megtaláljuk a gyerekeket, vagy ha a logika és a józan ész azt diktálja. Más szóval, addig keressük őket, amíg le nem jár az az idő, ameddig reálisan túlélhettek a dzsungelben, vagy amikor lefedtük az összes területet, ahol lehetnek.”

Egyszer már mindenki azt hitte, hogy megtalálták őket

A gyerekeket több mint száz katona kezdte el keresni egy hónapja, miután találtak arra utaló nyomokat, hogy élhetnek. Körülbelül két hete egy kis ideig reménykedni is lehetett abban, hogy megtalálták őket, hiszen Gustavo Petro kolumbiai elnök erről számolt be a Twitteren. Később azonban törölte a posztot, mert a gyerekeket valójában nem találták meg.

A gépről a gyerekek nagymamájának az üzenetét közvetítették hangszórón keresztül. Az asszony a helyi törzs nyelvén közölte az unokáival, hogy keresik őket, és arra kérte őket, maradjanak ott, ahol vannak.

A lezuhant repülőgép vállalata korábban azt közölte, hogy egyik pilótája, a helyi őslakos közösség néhány tagjától azt hallotta: a gyerekek egy folyami hajón egy falu felé tartanak. Ott azonban soha nem jelentek meg. Egy másik jelentés szerint a gyerekek egy csónakba szálltak az Apaporis folyón, amely Cachiporro falu felé tartott. A gyerekek azonban nem voltak a hajó fedélzetén, amikor az megérkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!