Egy új-zélandi légitársaság leméri az utasokat, mielőtt felszállnak a gépre

2023. június 1. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Új-Zéland légitársasága, az Air New Zealand arra kéri az utasokat, hogy a nemzetközi járatokra való felszállás előtt álljanak rá egy mérlegre. A vállalat egy hónapos felmérést végez, július 2-ig, amely során 10 000 utast kér mérlegelésre. A cél, hogy a pilóták alaposabb képet kaphassanak a repülőgépek súlyáról a felszállás előtt.

A légitársaság azt ígéri, hogy a mérés eredménye nem lesz mindenki számára látható, így kijelzőt sem helyeznek el, és ígéretük szerint a mérlegelési adatokat a személyzet számára is névtelenül adják át. „Mindent lemérünk, ami a repülőgépre kerül – a rakománytól kezdve a fedélzeten lévő ételeken át a csomagtérben lévő poggyászokig” – közölte Alastair James, a légitársaság rakományellenőrzés-fejlesztési szakembere.

A számokat az iparági felügyelet, a Polgári Légiközlekedési Hatóság kéri. A hatóság szabályai szerint a légitársaságok különböző módokon kalkulálhatják az utasok súlyát. Az egyik lehetőség erre, hogy rendszeresen felméréseket végeznek, mint ahogyan az Air New Zealand is teszi, hogy megállapítsák az átlagos súlyt. A másik lehetőség, hogy elfogadják a hatóság által meghatározott standard súlyt – írja az AP News.

A hatóság a 13 éves és annál idősebb személyek számára például 86 kilogrammot (190 fontot) határozott meg, amelybe a kézipoggyász is beletartozik. A hatóság legutóbb 2004-ben változtatta meg az utasok átlagos súlyát, amikor 77 kilogrammról (170 fontról) megemelte azt.

Az egészségügyi statisztikák szerint az új-zélandiak súlya egyre emelkedik. A legutóbbi nemzeti egészségügyi felmérés szerint egyre több az elhízott felnőtt is: arányuk 34 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 31 százalékról. A gyermekkori elhízás aránya 13 százalékon van már, míg az egy évvel korábban 10 százalékon állt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!